A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) 200 ezer forint javaslatához képest az áruházlánc 2018 januárjától 197 ezer forintra emeli a legalacsonyabb béreket. A béremelés összesen 14 100 kollégát érint, a bérek pedig átlagosan 10 százalékkal emelkednek a vállalatnál – közölte az egyesület.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke elmondta, ezt kiegészíti majd a cafetria, a dolgozói kedvezmények, adott esetben a műszak pótlékok. Hangsúlyozta, a dolgozók 70 százalékánál dinamikus bérfejlődés történt. 2016 decemberében még 143 ezer alapbérrel rendelkezett.

Az elnök hangsúlyozta, a béremelés érinti a raktári és a társadalombiztosítási osztályon dolgozókat is. A KDFSZ és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) megállapodott a munkáltatóval abban is, hogy 2018. áprilisában ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, egyeztetnek a központi irodában dolgozók és az irodához tartozó munkavállalók béremeléséről is, erről május végéig döntenek. Bubenkó Csabáék javasolták a Tescónak, hogy tanulmányi szerződés segítségével tegye lehetővé OKJ-s képzések elvégzését a dolgozók számára. A Tesco közölte, pótlékokkal, túlórákkal a bruttó 227 ezer 700 forintot is elérheti egy dolgozó bére. Hozzátették, ez összesen 2,8 milliárd forintból valósul meg.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke (k) és Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFK) elnöke (j) sajtótájékoztatót tart a Tesco-sztrájkról a Fogarasi úti Tesco áruház személyzeti bejáratnál 2017. szeptember 8-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szeptember elején országos sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, mintegy 5 ezer tescós dolgozó tette le a munkát két napon keresztül. A cég ezután 25 százalékos béremelést vezetett be. A kormány 2018-tól a garantált bérminimum 12 százalékos emelését írta elő, a szakszervezetek szükségesnek tartották, hogy ismét tárgyalóasztalhoz üljenek a cégekkel, így a Tescóval is.

Karsai Zoltán, a KASZ elnöke a Zoom.hu-nak elmondta, a Metrónál továbbra is sztrájkbizottság működik, a dolgozók ma újabb követeléseket fogalmaznak meg a cégvezetés felé.

Forrás:zoom.hu