Szerbiában a munkavállalók érdekvédelme terén is készülnek az uniós csatlakozásra, és ebben a magyar tapasztalatokra is kíváncsiak. Ezért az egyik legnagyobb szerb szakszervezet a TUC NESAVISNOST megállapodást írt alá a Munkástanácsok Országos Szövetségével csütörtökön, Szegeden. Az együttműködés aláírására az Európai Munkaügyi Kérdésekért Központja (EZA) által támogatott Nyugat-Balkán projekt keretein belül rendezett két napos szeminárium második napján, sajtónyilvánosság előtt került sor.

A szeminárium címe a „ A szociális párbeszéd erősítése az Európai Unió új és leendő tagországaiban” volt, melynek a fő témája az európai szociális párbeszédbe való bekapcsolódás nehézségei és előnyei, a magyar kudarcok és eredmények megosztása volt a szerb kollégákkal, és a határon átnyúló munkavállalás problémai.

A megállapodásban olyan közös terv is szerepel, mint egy regionális szakszervezeti tanács létrehozása. Továbbá közös feladatnak tekintik a szakszervezetek egy kormányközi megállapodás aláírásának szorgalmazását a munkaerő migrációja kapcsán, vagy a munkahelyi egészség és biztonság elősegítését célzó tevékenységeket.

Az eseményen részt vett Branislav Canak, a TUC NEZAVISNOST elnöke, aki elmondta: örömteli hír, hogy a TUC NESAVISNOST történetében ez az első megállapodás, amit békés időszakban írhatnak alá a szomszédjaikkal, és felkéri a régió többi országának szakszervezeteit a megállapodáshoz való csatlakozáshoz. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke hozzátette: most szerencsés csillagzat alatt vagyunk, mivel az Európai Unió olyan keretet biztosít a szociális párbeszéd területén, amely –ha jól használjuk az általa kínált lehetőségeket- segít a munkavállalók életminőségének javításában.

A MEGÁLLAPODÁS MEGTEKINTHETŐ ITT!