A tüntetést, sztrájkot sem tartja kizártnak a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, hogy jobb béreket, átlátható viszonyokat harcoljanak ki az egészségügyben. A betegek érdeke is, hogy ne kelljen hálapénzzel megvásárolniuk a biztonságot, és nyomon követhessék a kórházak működését – mondja Dénes Tamás, az új szakszervezet elnöke. Ha nem figyelnek rájuk, az első lépés az önkéntes túlórák lemondása lehet

Megunták a fotelforradalmat, a facebookos üzengetést: virtuális terek helyett a köztereken tiltakoznának az új orvosszakszervezet, a ReSzaSz tagjai.Dénes Tamás elnök pénteken jelentette be az érdekvédelmi csoport megalapítását, és azt, hogy rögtön csatlakoztak is a Munkástanácsok Országos Szövetségéhez.

Hálapénz helyett rendes bért

A szakszervezeti vezetők béremelést – rezidenseknél nettó 300 ezer, szakorvosoknál 500 ezer, főorvosoknál pedig 700 forintos nettó alapbért – követelnek. Az ápolóknál azonnali 50 százalékos, hosszú távon pedig 100 százalékos béremelést tartanak elfogadhatónak. Azt is hozzátették, hogy addig nem kérnek tiszteletdíjat, Dénes Tamás úgy látja, követeléseik nem számítanak luxusnak, viszont a kért fizetésemelés anyagi-szakmai megbecsülést jelent az egészségügyben dolgozóknak, és felszámolhatja a félelemből adott hálapénz hagyományát is.

A ReSzaSz a rendszer teljes reformját is el szeretné érni:

  • a GDP legalább 6,5 százalékát fordítsák az egészségügyre,
  • a betegek is láthassák egy kórház fertőzési, halálozási mutatóit,
  • legyen következménye a betegek véleménynyilvánításának,
  • követhetővé kell tenni a gyógyszergyártó cégek orvosoknak, kórházaknak adott támogatásait.

Átlátni a rendszert

A ReSzaSz a rendszer teljes reformját is el szeretné érni:

a GDP legalább 6,5 százalékát fordítsák az egészségügyre,a betegek is láthassák egy kórház fertőzési, halálozási mutatóit,legyen következménye a betegek véleménynyilvánításának,
követhetővé kell tenni a gyógyszergyártó cégek orvosoknak, kórházaknak adott támogatásait.
Átlátni a rendszert „Akkor tudunk együttműködni a kormánnyal, ha nekik is legalább annyira fontos lesz a betegek sorsa, mint a cseh és szlovák kabinetnek” – mondta Hegedűs Zsolt szakszervezeti vezető. Az ortopéd sebész tíz év angliai munka után tért haza, és az ott látottak alapján formálná az egészségügyet.

“Az angol kórházakban már a bejáratnál látja a kliens a kórház fertőzési-mortalitási számait. Egy műtétnél azt is kiválaszthatja a neten, hogy milyen minőségű, hány év garanciával rendelkező protézist ültessenek be neki” – mesélte a rendszer transzparenciájáról Hegedűs Zsolt.

Teljesítsék az ígéretet

Ami a béreket illeti, a ReSzaSz első lépésként megelégszik azzal az emeléssel, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma januártól ígért. Várjuk a februári bérpapírokat,
hogy tényleg 270 ezer nettós szakorvosi alapbér érkezik-e majd” – mondta az Origónak Dénes Tamás, aki ez után 2-3 éven belül tartaná megvalósíthatónak a kívánt bérrendezést.

A szakszervezet az ápolóknál is százszázalékos béremelést tart szükségesnek

A szervezet alelnöke, Sipka Balázs arról beszélt, hogy a rezidenseknek nem jelent biztos megélhetést a 135 ezer forintos alapbér, és a kiszámíthatatlanul érkező, a nyugdíjba be sem számító ösztöndíjak sem.

Sipka egyúttal a Magyar Rezidens Szövetség jelenlegi elnöke is: kérdésünkre elmondta, a két szervezet külön jogi személy, de a tagok jelentkezhetnek a ReSzaSzhoz.

Három + egy csapás

Az új szakszervezet együttműködésre és nem harcra törekedik a kormánnyal, hiszen az egészségügy valóban nemzeti ügy, amit közösen kell kezelni – állítja a vezetőség. Ha mégsem történik előrelépés, a ReSzaSz viszont arra kérheti tagságát, hogy mondjanak le az önkéntes túlórák vállalásáról, ha nincsenek rászorulva a pluszbérre – az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport szerint már ez bedöntheti a kórházi ügyeleti rendszert.

A második lépés a demonstráció lehet.

Dénes Tamásék már most jelezték, hogy csatlakoznának az ápolók májusra tervezett felvonulásához.

A harmadik lépés a sztrájk.

Ennek jogi feltételei megvannak, de gyakorlati előkészítése hónapokba telhet, már ha egyáltalán szükség lesz munkabeszüntetésre, mondta az Origónak a szakszervezet jogásza.
A betegeknek tudniuk kellene, milyen fertőzési-mortalitási aránnyal működnek a kórházak
Van arra is megoldás, ha a sztrájkot törvénymódosítással akadályozzák meg: a felmondólevelek tömeges beadása, de ez csak a végső megoldás lehet a ReSzaSz szerint.

Dénes Tamásék figyelmeztettek arra is, hogy az ellátórendszer már csak a dolgozók hivatástudata és a társadalom lojalitása miatt működik, a türelem viszont fogytán van.

Forrás: origo.hu