Regionális szövetséget alakított az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉNYKK) területén működő közlekedési munkástanácsok hat tagszervezete csütörtökön Zalaegerszegen.

 A Közlekedési Munkástanácsok Északnyugat-magyarországi Szövetsége jogilag is működő szervezetté vált, és reprezentatív tárgyalópartnere lehet a regionális központnak, a szövetség elnökévé Horváh Lászlót választották- közölte a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az MTI-vel.

Palkovics Imre emlékeztetett rá, hogy a Volán-társaságoknál regionális központok jöttek létre, az átalakulás teljes folyamata várhatóan jövő év végére befejeződik. A szakszervezeti szövetség megalakulásával az eddig külön-külön működő dolgozói érdekképviseletek most reprezentatív szervezeti formát hoztak létre, amely végig tudja kíséri az átalakulás teljes folyamatát, tárgyalópartnere tud lenni a munkáltatói struktúrának, és érdemben képviseli a munkavállalók érdekeit.

Beszámolt arról, hogy régiónként felmérik azokat a problémákat, amelyek az átalakulás során felvetődhetnek. A régióban működő Volán-társaságok például a bérezésben, a munkaszervezésben, készenléti időkben eltérő irányítási rendszerekben, eltérő módszereket alkalmaztak. Az ÉNYKK új vezetésének harmonizálnia kell ezeket a különbségeket, de ehhez elengedhetetlen, hogy a munkavállalókat érintő kérdésekben a szakszervezet is jelen legyen – mutatott rá Palkovics Imre. Elmondása szerint a szövetség feladata lesz, hogy a régión belüli foglalkoztatásban, jövedelmekben, béren kívüli juttatásokban, munkaidő-szervezésben tapasztalható eltérések kiegyenlítődése oly módon történjen meg, amely a munkavállalói, munkáltatói és tulajdonosi igényeknek is megfelel.
Horváth László, a szövetség csütörtökön megválasztott elnöke szerint a 700-750 tagot tömörítő szövetség képes lesz erős képviseleti jogosultsággal részt venni a regionális folyamatokban. A kollektív szerződés megkötésekor és a bértárgyalásokon már csak a reprezentatív szakszervezetek kapnak szerepet – hangsúlyozta.

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez (KMSZ) tartozó tagszervezetek korábbi tevékenységéről azt mondta: nagy szerepük volt abban, hogy megvédték a szakma stabilitását, szervezettségét és számos munkahelyet. A jövedelemfejlesztés, a munkahelyvédelem kérdése a jövőben is központi helyet képvisel szövetség munkájában.

 Forrás: MTI