Legyen ársapka, avagy ne legyen? Van olcsó termék, vagy üresek a polcok? A Blikk országszerte tesztelte a nagyobb és kisebb boltokat, helyt tudnak-e állni, s – a veszteségeket vállalva – a beszerési árnál olcsóbban is kirakják a támogatott termékeket, így a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a házi sertéscombot, a csirkemellet, a csirke far-hátat, a csirkehátat, a fart, a szárnyvéget, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntejet, a tyúktojást, az étkezési burgonyát.

Országosan több tucat boltban jártunk, a tapasztaltakból most bemutatunk néhányat. Összességében elmondható, kb. hetven százalékában elérhetőek voltak a hatósági áras élelmiszerek.

Vajon meddig fenntartható ez az állapot?

A kormány április 30-ig hosszabbította meg az árstopos termékek határidejét, de a Blikk úgy tudja, már a kormányülésen is szóba került az eltörlése. Nagy István agrárminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter foglalkozik az üggyel, úgy tudjuk, már egyeztettek is minderről Parragh Lászlóval.

Ne feledjük, az üzemanyagár-sapkát is a tervezettnél korábban kivezették. Ráadásul az élelmiszer-ársapka kievezetésről pont az a Parragh László beszélt, aki korábban a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) megszüntetését is belengetette.

Ezrével zárnak be a boltok: a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség az élelmiszerárstop eltörlését követeli

– A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja szerint az árstopot akkor lehet a legkevesebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerár-infláció eléri a csúcsát. Ez már most itt van – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában a szervezet elnöke, Parragh László.

– Az árstop bevezetése az élelmiszeráraknál a társadalom alsó harmadának megélhetését támogatta, de ez tartósan nem maradhat fenn.

Nagy István agrárminiszter az Indexnek adott interjújában kifejtette: az ársapka nem piaci, hanem kifejezetten szociális típusú intézkedés. Elmondása szerint a hatósági árak nélkül a legjobban rászoruló társadalmi rétegek esetében 30 százalékkal emelkedne az élelmiszerekre költött összeg.

– Amennyiben a fogyasztói árak emelkedése kezd visszatérni a normális medrébe, ki lehet vezetni ezt az intézkedést – hagyta nyitva a kérdést a miniszter.

– Azt gondolom, azoknak az embereknek, akiknek alacsony a jövedelme, segítséget jelenthet az ársapka. De látni kell, jövedelemtől függetlenül, aki teheti, megveszi ezeket a termékeket  mondta a Blikknek Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke, hozzátéve ugyanakkor, hogy a beszerzési árak a piac alakulását folyamatosan követve emelkednek, ezért vesztesége keletkezik a kereskedőnek.

– A kereskedő ezt áthárítja más, nem árstopos termék árába beépítve. Ha alaposan megvizsgálnák, kiderülhetne, a többi terméket nem árazták-e túl. Legjobb megoldás az lenne, ha tisztességes béreket adnának az embereknek, és nem lenne szükség ársapkára sem – mondta a szakember.

Bubenkó Csaba,  az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke is több érvet sorolt fel az ársapka kivezetése mellett / Fotó: Blikk
Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke is több érvet sorolt fel az ársapka kivezetése mellett / Fotó: Blikk

És akkor lássuk, milyen kínálattal találkoztak munkatársaink az elmúlt 24 órában.

Zsuzsanna belvárosi csemegeüzletében nincs hiány az ársapkás termékekből, elmondása szerint azonban közel sem éri meg tartani azokat.

– Vegyük például a cukrot: a környező nagy bevásárlóközpontokban nincs, ezért hozzánk jönnek, mert nálunk meg van. Iszonyatos problémát okoz már több hónapja, hogy 530-550 forintért tudom megvásárolni, de 380 forintért kell eladnom. Ez olyan, mintha minden vevőnek a zsebébe tennék 200-230 forintot ajándékba. És ugye, nem csak a cukorról van szó, ugyanez a helyzet többek között az UHT 2,8-as tejjel és a liszttel. Az olajat is 1250 forintért kapom, de 990-ért kell árulnom. Ez így veszteséges, nem éri meg eladni. Nagyon sok termékről van szó, ami már régóta nyomasztja a boltokat. A kiadásaink a duplájára vagy még többre emelkedtek, de az senkit nem érdekel… Jobb lenne, ha már kivezetnék az ársapkát – összegezte a tulajdonos.

A XII. kerület közkedvelt boltjában hiánycikk az ársapkás tojás és a tej is, szinte soha nincsen. A környéken lakó nyugdíjas katonatiszt, Péter szerint bosszantó, hogy azért, mert egy budai kerületről van szó, csak a drágább termékeket árulja a bolt, s akinek nincs hűségkártyája, esélye sincs arra, hogy bármit is olcsóbban megvásároljon

– Azt hiszik, azért, mert ez Buda egyik legdrágább kerülete-környéke, itt csak milliomosok laknak, erre rendezkedett be itt minden üzlet. Én nem is tudom, mi az az ársapka és az ársapkás termék, mert az itt sosincs. Látom, hogy ki van írva az olcsó tojás, de a polc üres, tej meg vásárlói kártyával is majd 500 forint. Nem tudok mást tenni, ezt kell megvennem. Kérdeztem az eladókat, hol a hatósági áras termék, azt mondták, ezt kapták, ez van, menjek máshová.

Zuglói kisbolt. Már belépéskor az első termék az ársapkás tojás, tucatnyi doboz a pulton. Az üzlet hátsó részében pedig egy raklapon egymás mellett a leginkább keresett ársapkás termékek. A tej 319, a cukor 261, a liszt 203, az étolaj 713 forintért, mindegyikből tucatnyi

– Mindig van, még sosem fogyott el. A tojásból egyfajta van, az is hatósági áras. Ezekből a termékekből sajnos csak kettőt szabad vinni. Tudom, hogy máshol hiába keresik, mondják a vásárlók, és én is járok máshova is vásárolni. A nagyobb üzleteket nem érdekli a büntetés, pedig hallottam már arról, hogy komoly bírságot szabtak ki – mondta az egyik vezető.

Egy tárnoki kisboltban a tulajdonos arra panaszkodott, hogy amióta bevezették az árstopot, a régi vevői is a többszörösét viszik tejből, cukorból, mint annak előtte. Ez pedig kész ráfizetés, a rezsi is sújtja, s még ezzel is küzdenie kell. Ezért mindig tesz ki az árstopos árukból párat a polcra, de a készletet inkább bent raktározza, hogy ne kapjon vérszemet a vásárló.

A Határ úti kisboltban ottjártunkkor változó mennyiségben, de még akadt minden ársapkás termékből, igaz, tojásból a déli órákra már csak néhány doboz maradt. Az étolaj fogy a legjobban, a 2 literes teljesen elfogyott , az 1 literes Kunsági édenből egyenesen átmeneti készlethiány van. Foghíjas tehát a választék, de aki akar, még vehet étolajat, ám már üresednek a polcok a kristálycukornál is. Finomlisztből nagy a választék, sertéscomb és csirke is bőven volt.

Forrás: blikk.hu