Már százezren igényelték az ingyenes munkajogi tanácsadást

2021-07-27T11:49:03+02:002021. március 27.|
A jogpontok hálózata havi közel 10 ezer megkeresést kap, az utóbbi időszakban egyre többeknek segít.

Tavaly január óta mintegy 100 ezren éltek az ingyenes JOG pont adta munkaügyi tanácsadás lehetőségével, ami érdemben segíti a jogszerű foglalkoztatást Magyarországon – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte,

 

a jogpontok hálózata havi közel 10 ezer megkeresést kap, az utóbbi időszakban egyre többeknek segít.

 

A projekt révén olyan országos egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatási hálózat jön létre, amely a kollektív szintű munkaügyi jogviták rendezésében és megelőzésében is közreműködik. Az ügyfelek az eddigi jogesetek 60 százalékában munkajogi, 20 százalékában társadalombiztosítási, 15 százalékában vállalkozási és cégjogi kérdéssel, 5 százalékában adójoggal kapcsolatban fordultak a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek által működtetett jogsegélyszolgálathoz. A statisztikák szerint az esetek döntő többségében személyre szabott vagy tájékoztató jellegű tanácsadást igényelte.

A jogsegély lehetőségével a leggyakrabban a 30-40 év közöttiek élnek, a középfokú végzettséggel rendelkezők a legaktívabbak.

 

A legtöbbször a munkaviszony megszűnésével, létesítésével, társadalombiztosítási jogosultsággal vagy munkaszerződéssel kapcsolatos szabályokkal, kötelezettségekkel összefüggő esetekben fordulnak a Jogpont hálózathoz.

 

2021 márciusáig összesen 63 vitarendezési kérelmet nyújtottak be, ezek fele szakszervezettől vagy szakszervezeti szövetségtől, 43 százaléka munkáltatótól vagy munkáltatói érdekképviselettől érkezett. 57 esetben tanácsadást igényeltek a kérelmezők, etikai bizottság bevonására eddig nem volt szükség.

MTI

Oszd meg ezt a cikket, ha tetszett!

Vissza az elejére!