Az ünnep eredete 200 éves, az ipari társadalmak elindultával alakult ki. A Chicagói vérese események véráldozatát is ünnepeljük, valamint mi, keresztény értékrendű szakszervezetek, Munkás Szent Józsefre is ezen a napon emlékezünk. Nem mást ünneplünk, mint a munkát, és  a munkát végző embert, aki megélhetésének alapját a saját verejtékével keresi meg. Ma már politika és társadalmi szinten is elfogadják mind itthon mind Európában ezt az ünnepet, és május elseje ismét erősebben kötődik az ünnep valós eredetéhez.

Óriási kihívások állnak a szakszervezetek előtt. A XXI. század elején világossá vált, hogy a válság után a gazdaság nem tud visszatérni oda, ahol korábban volt, és mint minden más tényezőnek, a szakszervezeteknek is át kell értékelniük a szerepüket. Átértékelődnek vagy leértékelődnek bizonyos eddig fontosnak tartott szakmák és a hangsúlyok is átkerülnek.  Egyre inkább megszűnőben vannak azok a munkahelyek, ahol általános nagy érdekek mentén foghatók össze tömegek, és sztenderd kollektív szerződések formájában védhetőek a munkavállalók érdekei. Individualizálódnak a munkahelyek, de a szakszervezeteknek az a feladatuk, hogy el kell ismertetni a foglalkoztatóval, hogy a munkavállalók milyen nagy szerepet játsszanak a profitszerzésben, és a béreken túl a nyereségből való részesedéssel kell biztosítania a több jövedelmet. Cél a jövedelemkülönbségek kiegyenlítése.

Fontos feladat a jövőben, a feltartóztathatatlan migráció miatt, megtalálni azokat a fórumokat, a melyeken a külföldön dolgozók érdekeiket tudjuk képviselni. És még sorolható hosszan, hogy mennyi feladata vár a szakszervezetekre.

Forrás: Ma Reggel MTV Palkovics Imre

MTV Ma Reggel 2014 május 1. (műsor eleje)

 

A FELVÉTEL MEGTEKINTHETŐ ITT!