Szombaton lejárt a határidő: május 31-ig lehetett elkölteni azt az összeget, ami még 2012-ben került a SZÉP kártyákra. Pár nappal ezelőtt még több milliárd forint várt kifizetésre, de a kártyákat üzemeltető bankok szerint a felhasználók jól hajráztak. Az eredeti összegből még így is több száz millió forint kerül vissza a munkáltatókhoz.

Május 31-ig kellett elkölteni a SZÉP kártyákról azokat a pénzeket, amiket a munkáltatók még 2012-ben utaltak át béren kívüli juttatásként. A kártyákon lévő összegből (a különböző alszámláknak köszönhetően) többek között szállásért, éttermi fogyasztásért, vagy szabadidős programokért fizethettünk – és a nem 2012-es feltöltésű pénzekből fizethetünk még most is.

Az utazási költségek kiegyenlítése mellett kevésbé közismert szolgáltatásokra is lehet költeni ezt az összeget, például gyermekeinket beírathatjuk sporttanfolyamra, és még felszerelést is kölcsönözhetünk neki hozzá.  De a szabadidő alszámláról fizethetünk terhesgondozást, azaz terhesség alatti kezeléseket, a szülés utáni felügyeletért, vagy fogorvosi beavatkozásokat. Úgy látszik, hogy a legtöbb kártyatulajdonos felfedezte ezeket a lehetőségeket és élt is velük még az utolsó pillanatban. Napokkal a határidő lejárta előtt még több mint kétmilliárd forint várt elköltésre. Az üzemeltető bankok adatai szerint végül a teljes összeg 1-2 százaléka maradt náluk. Ez a pénz a munkáltatókhoz kerül vissza. Az OTP SZÉP kártyán maradt 1 milliárd forintnyi összeget a pénztárszolgáltató visszautalja a munkáltatóknak. Az  MKB SZÉP Kártyákra még 2012-ben utalt pénzekből 169 millió Ft maradt a kártyákon, ezt június folyamán kapják vissza az eredeti befizetést teljesítő munkáltatók. Itt közel kétezer munkáltatónak fognak egyébként visszautalni, a legkisebb összeg egy forint, a legnagyobb pedig megközelíti a 8,8 milliót.