Szeptember 30-október 1-jén került sor a Munkástanácsok Országos Szövetsége Szövetségi Tanácsának szokásos, őszi ülésére, Balatonföldváron.

A Szövetségi Tanácsülés legfontosabb napirendi pontja a Szövetségi Tanács elnökének megválasztása volt. A Szövetségi Tanács a Munkástanácsok legfontosabb elvi, politikai konzultációs testülete; a Szövetségi Tanács elnökét öt évre választja a testület. A Munkástanácsok minden megyei és ágazati szervezete egy mandátummal rendelkezik a Szövetségi Tanácsban.

A választás lefolytatásában a Mandátumvizsgáló és Jelölő Bizottság működött közre. Több jelölés volt, amit a résztvevők megvitattak, majd a jelöltek elmondták a terveiket.

A Szövetségi Tanács 15 szavazattal Perényi Józsefet, a Mecseki Munkástanácsok Szövetségének elnökét választotta meg a Szövetségi Tanács elnökévé.

Perényi József megköszönte a bizalmat, és felhívta a figyelmet arra, hogy évente szigorúan be fogja számoltatni a megyéket, ágazatokat és a bizottságokat. A Munkavédelmi Bizottságban való tagságáról pedig lemond.

Ezt követősen Salamon Lajost 24 igen szavazattal a Szövetségi Tanács megválasztotta a Közszféra Bizottság tagjává.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke üdvözölte Perényi Józsefet, a Szövetségi Tanács frissen megválasztott elnökét, valamint Salamon Lajost a Közszféra Bizottságban, sok sikert kívánt munkájukhoz.

A Szövetségi Tanácsülésen Palkovics Imre beszámolt a konföderációt érintő, a közelmúltban zajlott legfontosabb eseményekről:

Az OKÉT keretén belül tevékenykedő megmozdulás volt a közelmúltban az önkormányzati tisztviselők sztrájkja. Néhány száz önkormányzatnál volt is akció, amelynek főként a figyelemfelkeltés volt a célja, főleg a bérek, juttatások emelése érdekében. Ülésezett a Közalkalmazotti Érdekegyeztetési Fórum is.

Az egészségügyben dolgozók október 1-jétől béremelést kapnak. Pozitív változás indult el a szférában.

A VKF-ben folytatódnak a tavasszal megkezdett tárgyalások a minimálbérről és országos bérajánlásról. Döntés még nem született, de számos intézkedés elindult, többek között a cafeteria rendszer átalakítása. Konkrét átlagos bérnövekedési számot nem tudtunk kihozni nemzetgazdasági szinten. Olyan szerteágazó problémák vannak, hogy ágazatonként kellene a minimálbéreket megállapítani.

A Volán társaságok regionális struktúrába történő átalakítása befejeződött. A Volán társaságoknak és a dolgozóknak azonban számos problémával kell szembenézniük, mint például az elöregedett buszállomány vagy a munkaerő-hiány. Bérezés kérdésével, szerelő kapacitásának átterelésével kapcsolatban a Munkástanácsok javaslatokat tett. Sikerült elérni, hogy legyen átfogó megállapodás a továbbfoglalkoztatásról, amely a vízügyi és a közlekedési ágazatot is érinti.

A vízi közműveknél a csövek elöregedése okozza a problémát, szakszervezeti oldalról is változások történnek. Az ötből 2 regionális vízmű szeretne csatlakozni a Munkástanácsokhoz. Sztrájkot hirdetett egy vizes szakszervezet, de az MNV Zrt. nem is érti, hogy konkrétan miért. Ma reggel volt tárgyalni az MNV-nél, ahol elérte, hogy tárgyalóasztalhoz tudjunk ülni.

Elindult a Jogpontok projekt júniusban. 4 munkáltatóval és az ÉSZT szakszervezettel konzorciumi megállapodással hoztuk létre a hálózatot. Hosszas szakmai előkészületek után komoly tudományos háttérrel létrehoztuk a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat, amely október 1-jén indul. Bármilyen jellegű munkaügyi konfliktussal fenyegető helyzetben igénybe vehető, nem csak a Munkástanácsokon belül, hanem a magyar munkavállalók részére az egész országban. Régiónként 6 jogász áll rendelkezésre. A projekt bemutatására a későbbiekben fórumokat szervezünk.

Palkovics Imre hozzátette: Az 56-os, 60. évfordulós ünnepség igen fontos számunkra, amit a Magyar Rádió 6-os stúdiójában rendezünk meg az idei évben. Felhívta a figyelmet arra, hogy minél többen vegyünk részt. Pontos információkat a jövő héten fogunk kiküldeni.