Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége
Budapest, Szarvas Gábor u. 9/B
1125

Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége
Úti Csaba
elnök
Budapest

 

Tisztelt Elnök Úr!

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, mint u, Alágazati Kollektív Szerződés egyik aláírója, az elnökségünk döntése értelmében önállóan is benyújtja a 2019. évre szóló bérigényét. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának állásfoglalásával összhangban fogalmazza meg bérigényét. A 2019-re vonatkozó 5%-os béremelés mellett, újabb két éves megállapodást szorgalmazunk. Ennek értelmében 2019-re további 10%-ot igényelünk.

Bérigényünket alátámasztják az alágazatban Tapasztalható foglalkoztatás-politikai problémák és a munkavállalók körében megmutatkozó bizonytalanság. A 2017. és a 2018. évi keresetfejlesztés ugyan mérsékelte, ám megoldani nem tudta a feszítő munkaerő-helyzetet. Mindenesetre a munkavállalók hangulatán valamelyest javított, ugyanakkor a 2019. évre vonatkozó 5% komoly elégedetlenséget okozna.Ezért tartjuk feltétlenül indokoltnak a magasabb keresetfejlesztést.

Továbbá szükségesnek tartjuk:

  • A béremelés végrehajtását megelőzően a minimálbérre és a garantált bérminimumra való ráálláshoz szükséges bértömeg biztosítását, méghozzá úgy, hogy az emelés nagyságán felül társaságonként megtörténjen a szükséges mértékű bértömeg-növekedés.
  • A cafetéria keretek nettó értékének megőrzését.
  • Az ágazat munkavállalói részére egy egységes, a munkaerő-helyzetre is hatással bíró munkaerő megtartó
    elemeket tartalmazó életpálya-modell kialakítását. (Pl.: szakmásítás, béren kívüli juttatások, biztosítás, több éves bérmegállapodások, az Mt-nél kedvezőbb Kollektív Szerződés, jövőkép a közösségi közlekedésben stb.)

Igényeinkkel kapcsolatos véleményükről és a Vegyes Bizottság összehívásáról várjuk szíves visszajelzésüket!

Budapest, 2018, november 19.

Tisztelettel:

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnöksége