Érdemi párbeszéd a régiós Közlekedési Központ vezetőivel

 2013. augusztus 6-án a Közlekedési Munkástanácsok Északnyugat-magyarországi Szövetségének elnöksége a régiós Közlekedési Központ Zrt vezetőivel egyeztetett.

Horváth László, a Szövetség elnöke bevezetőjében egy érdemi, őszinte párbeszédre kérte a Papp László vezérigazgató, Busa Csaba vezérigazgató-helyettes és Antal Erika gazdasági vezető képviselte régiós menedzsmentet.

Elöljáróban aktuális témákat jelöltek meg és azokra közelítettek a válaszadók. Így fókuszáltak az átalakítás jelen állapotára, a munkahelyvédelemre, a Kollektív Szerződés meghatározó szerepére, a részvénykérdésre és érintettek személyi kérdéseket is.

Papp László vezérigazgató elmondta, hogy az MNV Zrt már 2013 szeptemberében kívánatosnak tartaná a régiókon belül a bérrendszerek egységesítését. Ez az elvárás pedig a régiós Kollektív Szerződés előkészítésének mielőbbi megkezdését igényli. Már szeptemberben gyorsított ütemben javasolja az alkotó munka indítását, amit szerinte zavar a szakszervezetek nagy létszámú delegáltja a munkacsoportba. Megjegyezte, hogy végig kell gondolni az Alágazati Kollektív Szerződés szerepét, miután a régiós Kollektív Szerződések kerülnek előtérbe. Említést tett arról, hogy szakszervezeti vezetőknek egyre inkább régiós dimenzióban is kell gondolkodni a lokális, helyi keretek mellett. Erre kell, hogy késztessen a régiós szintű döntések és egyeztetések szaporodása. Elismeréssel szólt a közlekedési munkástanácsok regionális szövetségének megalakulásáról és arról, hogy már induláskor több mint 700 tagot számlálnak.

A munkahelyek és a keresetek biztonságát a vezetés is kiemelten kezeli, ám azért azt elismerték, hogy mindenütt lehetnek létszámmozgások, elsősorban vezetői és alkalmazotti körben. A szándék, hogy ezek a mozgások ne okozzanak komolyabb sérüléseket az állományok egészét tekintve. A vezérigazgató elmondta, hogy a szellemi és a karbantartói állománynál létszámstop van, munkaerőpótlás kizárólag indokolt esetben lehetséges.

Tuboly Béla alelnök szólt arról, hogy egy szakszervezet sokat segíthet egy ilyen összetett helyzetben, de hátráltathat is.

Mivel szóba került egyfajta stratégiai partnerség, ezért a Szövetség a munkavállalói állomány érdekeit szem előtt tartva, a konstruktív magatartást fogja gyakorolni.

Az elnökség tagjai megjegyezték, hogy értékelték a vezérigazgató őszinte hangnemét.

Horváth László úgy összegezte a szakszervezet hitvallását, hogy munkájukban a munkahelyvédelem és a munkabér elsődlegességet élvez, ám a szakma érdekében (ami összefügg a munkahelyek stabilitásával is) eddig is és a jövőben is határozott cselekvésekre képesek és készek.

Végezetül mindkét oldal hasznosnak értékelte az egyeztetést és a kialakuló stratégiai partnerség keretében, problémáikkal, észrevételeikkel keresik egymást.

 Zalaegerszeg, 2013. augusztus 08.

                                                                                     Horváth László