Zalaegerszegen tartotta ülését a Közlekedési Munkástanácsok Északnyugat-magyarországi Szövetsége. Az ülésen, -ahol részt vett Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is- az érdekvédők a munkavállalók és a Volán szakma aktuális kérdéseit vették számba.

A Szövetség 2019. évre is kétszámjegyű keresetfejlesztési igényt fogalmazott meg. A résztvevők elismerték, hogy a 2017. évi és a 2018. évi kétszámjegyű keresetfejlesztést a munkavállalók kedvezően fogadták, ám kiemelték, hogy a 2019. évre tervezett 5 %-os fejlesztés elégedetlenségi hullámot gerjesztene.

Az érdekvédők aggályaiknak adtak hangot a cafetéria-elemek csökkentése vagy magasabb adózású tartományba sorolása kapcsán. A Szövetség álláspontja: a cafetéria-rendszer változtatása nettó jövedelem-csökkenéssel nem járhat.

A Szövetség hangsúlyozta, hogy nem hívei a különböző kiszervezéseknek. Egyes humángazdálkodási és számviteli, pénzügyi munkafolyamatokat szolgáltatóként végző Nemzeti Üzleti Szolgáltató Zrt. (NÜSZ Zrt.) sem minőségben, sem költséghatékonyságban egyáltalán nem hozott áttörést. Az érdekvédők mielőbbi érdemi tárgyalást sürgetnek a tulajdonos, a szolgáltató és a szakszervezetek között. Kedvezőtlennek tartják a jármű-modernizációs program lelassulását, ezzel az autóbuszpark átlagéletkora minden Közlekedési Központban emelkedik. Különösképpen a városi tömegközlekedésben szolgáltató autóbuszflotta állaga romlik egyre jobban. A Szövetség szerint a forráshiány mellett ez a kérdés képezi a legtöbb súrlódási felületet az önkormányzatok és a Közlekedési Központok között.

Szóba kerül a korkedvezmény témája is. Elhangzott, hogy a Versenyszféra és a Kormány Konzultációs Fórumán folyamatosan napirenden van a téma. A foglalkozás-egészségügyi szolgálat bevonásával kompenzációs megoldás körvonalazódik.

 

Zalaegerszeg, 2018. július 9.

      Horváth László

             elnöke

 Közlekedési Munkástanácsok

Északnyugat-magyarországi Szövetsége