Csizmadia László, Tomasz Sakiewicz és Joana Urbanska az ünneplő tömeg előtt – Fotó: Gazeta PolskaJaroslaw Kaczynskivel, a Jog és Igazságozság pártja elnökével, a lengyel ellenzék vezérével ünnepelte együtt a lengyel függetlenség kikiáltásának 95 éves évfordulóját november 11-én az a közel félezer civil, aki a Civil Összefogas Fórum (CÖF) szervezésében látogatott Krakkóba. Kaczynski mellett Csizmadia László, a CÖF alapító-szóvivője is felszólalt a megközelítőleg tízezer ünneplő előtt, akik többször is hangosan és kitartóan skandálták európai példaképük, Orbán Viktor nevét, illetve a “polak-wegier, dwa bratanki”, azaz “lengyel-magyar, két jó barát” ismert szállóigét.

Barátságok szövődtek, országos hír volt a látogatás

 A lengyelek és magyarok menete a waweli szentmise után - Fotó: Gazeta Polska

A lengyelek és magyarok menete a waweli szentmise után – Fotó: Gazeta PolskaVasárnap és hétfőn a Pest megyei Kosdtól Zalaegerszegig Magyarország különbőző településeiről hat busszal érkező civielek a lengyel ünnep több eseményén is részt vettek. A krakkói polgárok tapsvihara közepette felvonultak a központi, városi ünnepségen, Krakkó főterén, szentmisét hallgattak meg a Waweli Székesegyházban, továbbá lengyel-magyar irodalmi esten vettek részt lengyel írók, illetve Oláh János, a Magyar Napló főszerkesztőjének, valamint a Napfivér és Holdnővér Egyesületnek a szervezésében. Emellett megkoszorúzták Báthory István lengyel-magyar király és a szmolenszki repülőgépkatasztrófában elhunyt Lech Kaczynnski legyel államfő síremlékét és a katyni szovjet vérengzés áldozatainak tiszteletére a Wawel tövében emelt emlékművet.

Vonulnak a magyar civilek a karkkói óváros főutcáján - Fotó: Gazeta Polska

Vonulnak a magyar civilek a karkkói óváros főutcáján – Fotó: Gazeta PolskaA különféle eseményeken a magyarok sokaságának az élén Csizmadia László, Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap főmunkatársa, Konrad Sutarsky, a budapesti lengyel múzeum vezetője, Oláh Jánosés a CÖF-klubok szervezői meneteltek. A PolgárPortál tudósítói a csoport több tagjával beszélgetettek, interjút készítettek. Kiderült, hogy sokan már a CÖF és a lengyel testvérszevezet, azaz a Gazeta Polska Klubok többedik kölcsönös találkozóján vesznek részt. Ott voltak Poznanban, Varsóban és vendégül látták a lengyeleket Budapesten, a Békemeneten, vagy a március 15-i ünnepségen. Tartósnak ígérkező barátságok is szövődtek a vendégségek során. Hétfőn Bayer Zsolt és Csizmadia László közös sajtótájékoztatót tartott a karkkói városháza dísztermében Tomasz Sakiewiczel, a Gazeta Polska főszerkesztőjével, illetve Ryszard Kapuscinskivel, a Gazeta Polska Klubok vezetőjével. A közös lengyel-magyar programokról a lengyel országos média nagy terjedelemben közölt tudósításokat.

Ruszkik haza! – dübörögték lengyelül és magyarul

Ünneplők hallgatják Kaczynski, Csizmadia és a többi felszólaló beszédét - Fotó: Gazeta Polska

Ünneplők hallgatják Kaczynski, Csizmadia és a többi felszólaló beszédét – Fotó: Gazeta PolskaVisszatérve a lengyel ellenzék krakkói főünnepségére: hétfő este Csizmadia László Jaroslav Kaczynski után szólalt fel a tömegrendezvényen.Beszédében kiemelte: a magyar civilek testvéri szeretetét hozták el, mert “együtt leszünk igazabb és jobb emberek.” A népeinket összekötő ezeréves baráti kapcsolat ismert és kevéssé ismert fordulópontjai között Csizmadia a lengyel és a magyar népet, mint a kommunizmus sírásóit emlegetve kiemelte, hogy 1989-ben a keleti blokkban Orbán Viktor mondta ki először, nagy nyilvánosság előtt, hogy “ruszkik haza”. Válaszul az ünneplő lengyel tömeg ugyanezt kiáltotta lengyelül, majd ismét a “Viktor Oban” és “Jaroslaw” skandálás következett. A magyar civilek pedig úgy kontráztak: Viva Polska! A CÖF alapítója idézte II. János Pál pápa szavait a két nép barátságáról és Európa helyes útjáról. “Vigyázat! Az Európai Uniós mohó vezetői olyan világot képzelnek el, amelyben a nemzetek cselédsorba kerülnek.(…) Megszabják, hogyan kunkorodhat az uborka, mekkora legyen a tyúkketrec, ugyanakkor fittyet hánynak egy tömegben élő milliós kisebbség igényeire” – mondta Csizmadia, utalva a székely autonómia ügyére. “Brüsszel egyre többször juttatja eszünkbe Moszkvát, a világ csendőrei pedig lehallgatják a telefonjainkat és kifürkészik a hálószobatitkainkat, mi azonban tudjuk, hogy Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor szellemisége és a mögöttük álló, a nemzetüket féltő lengyel és magyar emberek sokasága most még megállíthatja őket” – érvelt a tömeg előtt a CÖF alapítója, aki elmondta azt is, hogy  jövőre, március 15-én várják a lengyeleket a budapesti Békemenetre.

 Tomasz Sakiewicz beszédében hosszan méltatta a Gazeta Polska Klubok és a CÖF együttműködését, osztva a CÖF és a Gazeta Polska közös hitvallását: “semmit rólunk nélkülünk”. Majd Jaroslaw Kaczynski külön is szólt a magyarokhoz és hitet tett a közös cél, azaz a patrióta alapokon nyugvó és a nemzetek önrendelkezését nem sértő Európai Unió mellett.

PolgárPortál-tudósítás Krakkóból.

Kategória: CÖFKözzétéve: 2013. november 12. kedd, 14:46Írta: Huth Gergely