A Munkástanácsok Országos Szövetsége köszönti a közigazgatásában dolgozó kormánytisztviselőket,  köztisztviselőket és az egészségügyben dolgozókat!

 Július 1-jén van a köztisztviselők és a kormánytisztviselők napja, illetve a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe a Semmelweis nap.

Reményünket fejezzük ki, hogy szűkös évek után valódi bérfejlesztések indulhatnak meg, amelyek javítják a munkavállalók élethelyzetét. Különösen fontos ez olyan területeken, ahol hosszú évek után lehetőség nyílhat a bérek rendezésére. Következetesen képviseljük, hogy a hivatásukat a szó legnemesebb értelmében „szolgálatként” végző emberek szakmájukhoz mérten legyenek, nem csupán a társadalmi elismertséggel, hanem végre a bérükben is.

A rendszerváltás óta eltelt időszak magyar gazdaságpolitikájának meghatározó eleme volt – a Nemzetközi Valutaalap elvárásaival összhangban, hogy a megszorításokat mindig a köz- és kormánytisztviselők elbocsátásával kezdték. Támogatjuk azt a politikát, amely szakít ezzel a gyakorlattal, és lehetőségként nem pusztán a karcsúsításban látja a megoldást.

Üdvözöljük az egészségügyben tervezett béremeléseket, amelynek égető szükségét látjuk, felhívjuk azonban a döntéshozók figyelmét a szociális szféra követeléseire a keresetek rendezése terén.

A jövedelmek rendezésének kiegészítésére az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanáccsal összhangban javasoljuk, hogy a 2013. teljes naptári évre minden közszolgálati munkavállaló havi nettó 10 ezer forint értékű Erzsébet utalványban részesüljön! 2013. januárig visszamenőleg havi 10 ezer forintos Erzsébet utalványt és a közalkalmazotti és köztisztviselői bértáblára vonatkozó, minimum 20%-os tarifa-emelést kérünk!