A Munkástanácsok Országos Szövetsége üdvözli a munkásokat a munka ünnepén!

Az ünnep eredete több mint 200 éves, az ipari társadalmak létrejöttével egy időben alakult ki. A chicagói véres események véráldozatát ünnepeljük ezen a napon, de mi, keresztény értékrendű szakszervezetek Munkás Szent Józsefre is ezen a napon emlékezünk. Nem mást ünneplünk, mint a munkát és a munkát végző embert, aki megélhetésének alapját a saját verejtékével keresi meg. Ma már politikai és társadalmi szinten is elfogadják mind itthon, mind Európában ezt az ünnepet, és május elseje ismét erősebben kötődik az ünnep valós eredetéhez.

Május elsején az egész világ emlékezik és köszönti a munka méltóságát és jelentőségét. 

Május elseje nemcsak egy szabadnap, hanem egy lehetőség arra, hogy megemlékezzünk mindazokról, akik előttünk küzdöttek a munkavállalók jogaiért és méltóságáért. Ez az a nap, amikor együtt ünnepeljük a munkát, az eredményeket, és emlékezünk azokra az értékekre, amelyekért mindennap küzdünk.  Ez az ünnep arra emlékeztet bennünket, hogy mindannyiunknak felelőssége van azért, hogy továbbvigyük ezt a küzdelmet, és biztosítsuk, hogy minden munkavállaló tisztességes munkakörülmények között dolgozhasson.

A munkások ünnepén, szeretnénk felhívni minden tagunkat és támogatónkat, hogy álljanak ki azokért az értékekért és célokért, amelyekért nap mint nap küzdünk. Legyünk büszkék arra, hogy részesei vagyunk egy olyan közösségnek, amely az igazságosság, egyenlőség és szolidaritás jegyében munkálkodik.

Számunkra, keresztény értékrendű szakszervezetként fontos, hogy május 1-je munkás Szent József ünnepe is. Ez a katolikus egyházban tisztelt ünnep, amely Jézus Krisztus földi apjának, Szent Józsefnek az emlékét hivatott megőrizni és tisztelni. A munkás Szent József ünnepe olyan megemlékezés, amely a munkások tiszteletére és munkájuk megbecsülésére is szolgál. Ez az ünnep lehetőséget ad arra, hogy az emberek megemlékezzenek az alázatos munkáról és az abban rejlő méltóságról, valamint elismerjék azokat a munkavállalókat, akik a társadalom szolgálatában dolgoznak.

Labor Day, 1911. (Photo by Chicago History Museum/Getty Images)

Munkás Szent József