A brit kormány elhatározta: véget vet a nemek közötti hátrányos megkülönböztetésnek a munkahelyeken. A korábban már elhatározott fokozatos minimálbér emelés mellett, amely főleg az alacsony bérért dolgozó nőkön lesz hivatott segíteni, most újabb intézkedéseket jelentettek be.

Ezek szerint a jövőben minden 250 fő feletti vállalat köteles lesz jelenteni a női és a férfi alkalmazottak átlagkeresete közötti különbséget. Többek között arról is megkérdezik a társadalmat, hogy hogyan szabályozzák a most bevezetendő újfajta auditot.
A nemek közötti bérszakadék egyébként most 19,1 százalék Nagy-Britanniában, ami azt jelenti, a nők átlagosan 80 penny-t keresnek mialatt egy férfi 1 fontot.

A miniszterelnök azzal is elbüszkélkedett: idén elérték azt a 2011-ben kitűzött célt, hogy a vezető brit részvényindex (FTSE 100) vállalataiban a női vezetők arányát 25 százalékra növelik, vagyis négy év alatt sikerült duplázni.

Magyarországon ilyen kezdeményezéssel legutóbb a Munkástanácsok élt az utóbbi időszakban. A szakszervezeti szövetség egy petíciós kezdeményezéssel kíván érvényt szerezni javaslatainak, a problémára történő figyelem felhívása mellett.

Ismert, hogy a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban a szakszervezetek esélyegyenlőséget követelnek a 40 éves kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségének férfiak számára is elérhetővé tételével. Ezzel kapcsolatban különösen is érdemes felhívni a figyelmet arra az anomáliára, ami a munkaerőpiacon jelentkezik a nők és a férfiak bérezésével kapcsolatban. Minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat a fizetését tekintve a férfiakkal szemben. A különbség akár a 20%-os mértéket is elérheti.

Fontos lenne mindezért:

– Megteremteni a nemek közti kereseti különbség ellenőrzésének szabályozási és szervezeti alapjait!

– Létre kell hozni egy, a kormányzat és a szakszervezet képviselőiből álló bizottságot, melynek feladata a nemek közti kereseti különbség megszüntetésének támogatása, végrehajtása, illetve a panaszok vizsgálata!

Forrás: portfolio.hu, bbc.com, Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.