2016. szeptember 22. kemma.hu

De furcsa módon még így is a mi megyénkben a második legmagasabb az átlagkereset. Az országos átlagot főleg Budapest húzza fel.

A KSH által készített, és a napokban a blikk.hu-n közzétett országos fizetési térképből kiderül, hogy hol dolgoznak a legtöbben, s milyen átlagfizetésre számíthatnak a munkavállalók.

Bár naponta érkeznek a hírek a munkaerőhiányról és a fizetésemelésekről, a hivatalos területi adatok továbbra is elképesztő különbségeket ­mutatnak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb statisztikái szerint ugyanis jelenleg is a fővárosban keresnek a legtöbbet, havonta nettó ­­222 028 forintot, míg például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennek a töredékét, alig több mint 116 ezer forintot visznek haza, ugyanakkor az országos átlag nettó havi jövedelem 171 590 forint. Az átlagot azonban csak a főváros és Győr-Moson-Sopron haladja meg: Komárom-Esztergom a második legjobban kereső megye 168 192 forintos átlaggal, de ez is jócskán elmarad a budapesti, kisebb mértékben pedig az országos átlagtól.

 

 

A vezető megye nem túl meglepő módon Győr-Moson-Sopron: itt volt a legjelentősebb a béremelkedés, kiugró mértékben, 6,7 százalékkal. Tolna megyében 4,9 százalékos volt a növekedés, így a fél év végén több mint 154 ezer forint volt az átlagbér. A növekedés mértékét nézve a harmadik helyet Heves és Fejér megye szerezte meg, egyaránt 2,7-2,7 százalékos növekedéssel, így Heves 154 ezres, Fejér pedig 164 ezres átlagos nettóval zárta a fél évet. Komárom-Esztergom megyében mindössze 1 százalékos volt a béremelkedés.

A KSH adataiból az is kiderült, hogy Budapest után a legtöbb embert Győr-Moson-Sopron megyében foglalkoztatják, de Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megye is közel 60 százalékos foglalkoztatási rátával büszkélkedhet.