Befektetés a jövőbe

A kedvezményezettek:

  • Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás
  • Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége
  • Vasutasok Szakszervezete
  • Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége

A projekt címe: A munkaerőhiány lehetséges kezelési módjai a szállítási ágazatban

A szerződött támogatás összege: 49 997 782 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt fő célja a munkaerőhiány lehetséges kezelési módjainak meghatározása a szállítási ágazatban. A projekt megvalósításának első lépése a kutatási tevékenység elvégzése, amely célja, hogy felmérje a munkaerőhiány helyzetét és a főtevékenységet ellátó munkaerő-állomány (különös tekintettel a járművezetőkre) összetételét a vizsgált ágazati szektorban, és azonosítsa azon meghatározó okokat, amelyek kiküszöbölésével az aktuális, az ágazat számára kedvezőtlen folyamatok megállíthatók és – adott esetben – visszafordíthatók. Cél továbbá, hogy a kutatási eredményekre alapozva beavatkozási tervet és fejlesztési módszereket, informatikai eszközökkel kombinált belső képzésre épülő életpályamodell kerüljön kidolgozásra a munkaerőhiány problémájának megoldására.

A szakirodalmi feltárásból és a primer kutatásokból nyert adatok elemzésének célja a munkaerőhiány kezelését célzó megoldási javaslat és módszertan kidolgozása a kutatások/elemzések eredményein alapulóan. A vizsgálat eredménye egy átfogó munka a szállítmányozási ágazatban megjelenő és egyre nagyobb mértéket öltő munkaerőhiány állapotáról, okairól és kezelésének lehetőségeiről.

A pilot módszertanban foglaltak megvalósítása a kiválasztott célcsoport tagjainak bevonásával zajlik. Ennek keretében tanácsadás és szemléletformálás valósul meg. Az eredmények fényében módosításra kerülhet a pilot módszertan, ezzel a döntéshozók számára is alkalmas, kipróbált javaslatcsomag készül. A széleskörű szakmai tájékoztatást figyelembe véve a tanulmány minimum két szakmai oldalon is megjelenik, továbbá rendezvények keretében is népszerűsítésre kerül. A projekt a bevont érdekképviseleti szervezetek és felsőoktatási intézmények együttműködése mellett valósul meg.

A konzorciumi partnerek a tevékenységeket az Észak-Alföldi és Nyugat-Dunántúli régiókban valósítják meg.

A Projekt (tervezett) megvalósítási ideje: 2020.08.01. – 2021.07.31.

A Projekt azonosító száma: GINOP-5.3.5-18-2018-00052

Letölthető dokumentumok:

52_Háttértanulmány_20210115-1.pdf
52_Javaslattétli tanulmány.docx
52_PILOT módszertan_20210423.docx
Mentor program.pdf