Leginkább a kereskedelemben dolgozó pénztárosokat és az árufeltöltőket próbálják a multinacionális cégek arra kényszeríteni, hogy írják alá a munkaidő csökkentésére vonatkozó szerződésmódosítást. A vállalatok nyomásgyakorlása mögött az áll, hogy nem akarják a január 1-jével megemelt minimálbér összegét kifizetni a dolgozóiknak.

Egyre több kereskedelmi dolgozót érint az az egyes multinacionális cégek által alkalmazott költségcsökkentő módszer, amely szerint a munkavállalók nyolcórás munkaidejét a munkaszerződésben négy vagy hat órára változtatják – tudta meg a Magyar Nemzet.

Mindez kapcsolatban áll azzal, hogy a minimálbér összege az idén január 1-jével a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozó esetén 98 000 forintra emelkedett havonta. Ez az összeg azonban csak a napi nyolc, illetve heti 40 órában dolgozó munkavállalókat illeti meg. Részmunkaidős dolgozóknál a minimálbér a munkaidő mértékével arányosan csökken, például ha a munkaidő mértéke heti 20 óra, úgy a minimálbér havi 49 000 forint.

A körülbelül 3 millió 800 ezer magyar foglalkoztatottból 700 ezren vannak minimálbéren és garantált bérminimumon.

Több százezer ember foglalkoztatását segítette a kormány által indított Munkahelyvédelmi Akció, melyet veszélyeztetett helyzetben lévő társadalmi csoportok számára hoztak létre.

Az emberek munkaerőpiacon való elhelyezkedését segítő képzésre biztosít mintegy ötmilliárd forintot a kormány – tudatta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A programmal több ezer megváltozott munkaképességű ember elhelyezkedését is segíteni szeretnék.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a lapnak elmondta, leginkább a pénztárosokat és az árufeltöltőket próbálják a munkáltatók azzal zsarolni, hogy ha nem írják alá a szerződésmódosítást, elbocsátják őket.

– Minden munkavállalónak tudnia kell, hogy a munkaidő csökkentése a szerződésben nem felmondási indok, tehát nem kötelesek aláírni a dokumentumot – magyarázta lapunknak a KDFSZ elnöke. Hangsúlyozta: azoknál, akik már aláírták a munkaszerződés módosítását, jogorvoslatra nincs lehetőség.

forrás: Magyar Nemzet