A petíció elindítója: CitizenGO

A PETÍCIÓ ITT ÍRHATÓ ALÁ!

Címzettje: Komisji Europejskiej oraz polskiego komisarza w UE ds. rolnictwa

Példátlan kihívásokkal néznek szembe a gazdák Magyarországon, Lengyelországban és Európa-szerte.

Itt az alkalom, hogy támogassuk a magyar gazdákat, aláírva ezt a petíciót az Európai Bizottsághoz, amelyben igazságos versenyt és az irracionális uniós zöld terhektől való mentességet kérünk gazdáink számára.

Az Európai Bizottság nemrégiben hozott döntése, miszerint Ukrajnából az EU-ba irányuló import 2025 júniusáig vámmentes marad, széles körű aggodalmat és tiltakozást vált ki mezőgazdasági közösségeink körében.

A Bizottság döntései tisztességtelen versenyt eredményeznek Ukrajnával, mivel alacsonyabb költségű, rosszabb minőségű termékekkel árasztják el a piacainkat. Ezek a termékek nem felelnek meg ugyanazoknak a szigorú szabványoknak, mint amelyekhez helyi gazdáink tartják magukat. Továbbá Ukrajna génmódosított termékekkel kapcsolatos szabályozási környezete nem áll összhangban az EU normáival, aggodalmakat vetve fel a vámmentes importon keresztül történő GMO termékek lehetséges beáramlását illetően. Ezen okok miatt Magyarország betiltotta az ukrán termények importját. A magyar gazdák azonban továbbra is küszködnek exporttermékeik értékesítésével a meglévő európai exportpiacokat elárasztotó olcsóbb ukrán termékek versenyelőnye miatt.

A gabonafélék mellett a baromfihús, a tojás és a híres, keresett magyar méz is az exportpiacra vár. Az olcsó, vámmentes ukrán méz tarthatatlanná teszi a magyar méhészek helyzetét. Mindezek tetejébe az Európai Unió úgynevezett zöld megállapodása, a gazdaságok éghajlat-semlegessé való átalakításának ürügyén, új fenyegetéseket jelent a helyi gazdaságokra. A műtrágyák használatának korlátozásai, a megújuló energiaforrásokra való áttérés követelményei és a kevésbé intenzív mezőgazdasági módszerek gyors ütemű előmozdítása jelentősen növelhetik a termelési költségeket, veszélyeztetve számos gazdaság létezését.

Őszintén szólva, az EU zöld politikái, amelyek a fenntarthatóság előmozdítására irányulnak, ellentétben állnak a gazdák által tapasztalt gazdasági valósággal, tovább súlyosbítva kihívásaikat. A gazdák riadót fújnak, attól tartva, hogy ezek a szabályozások fenntarthatatlan szintre emelik költségeiket, veszélyeztetik számtalan gazdaság túlélését, és aláássák a hagyományos mezőgazdasági élet szöveteit. Támogassuk most a magyar gazdákat, hogy olyan döntések szülessenek, melyek védik érdekeiket, melyek ötvözik a környezeti célokat és a mezőgazdaság valóságát, megerősítve ezzel nélkülözhetetlen szerepüket és jövőjüket közösségünkben.

Cselekedjünk most! Írja alá az EU mezőgazdasági biztosához, Janusz Wojciechowskihez címzett petíciónkat, és támogassa a magyar gazdák küzdelmét az Európai Bizottsággal szemben!

Lengyelország szerte február 9-től kezdődően a gazdák széles körű tiltakozássorozatot indítottak, ami mintegy 300 különféle helyszínen zajlik országszerte, ezzel is demonstrálva a mozgalom eltökéltségét. Ezek a széleskörű mozgósítások, ahol több ezer traktor állja el az utakat és városokat – mint ahogyan Poznańban is, ahol körülbelül ezer traktor zárta el a létfontosságú közlekedési útvonalakat –, határozott üzenetet küldenek a politikai vezetőknek és döntéshozóknak. A magyar gazdák is demonstrálni kezdtek az ukrán határon, kifejezve ellenállásukat az Európai Bizottság ukrán termékekkel kapcsolatos dömpingpolitikája és az extrém zöld intézkedésekkel szemben. Oda kell figyelnie az EU-nak e tiltakozási hullámra, és alkalmazkodnia kell környezetpolitikájával a mezőgazdasági szektor szükségleteihez.

Kritikus pillanatban vagyunk, amikor szembe kell szállnunk az Európai Bizottsággal, hogy megvédjük gazdáinkat az uniós bürokraták pusztító cselekedeteitől.

Ha valamikor, most van esély eredményeket elérni. Brüsszel már bizonyos területeken engedményeket tett, félelmében, hogy a gazdatiltakozások kedvezőtlenül érinthetik őket a közelgő Európai Parlamenti választásokon.

Kérjük, álljon ki Ön is a magyar gazdák mellett, és írja alá az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosának, Janusz Wojciechowskinek címzett petíciónkat!

Hírek, információk magyarul:

Elszántak a magyar gazdák, az európai tüntetések sarokba szorítják Brüsszelt

https://mandiner.hu/belfold/2024/02/elszantak-a-magyar-gazdak-az-europai-tuntetesek-sarokba-szoritjak-brusszelt

A magyar gazdák is tüntetésre készülnek?

https://www.agroinform.hu/gazdasag/a-magyar-gazdak-is-tuntetesre-keszulnek-70496-001


Hírek, információk lengyelül:

Mit akarnak a gazdák? Online tüntetések térképe

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/6479405,czego-chca-rolnicy-mapa-online-protestow-20-lutego-100-blokad-strajk-wykaz-miejscowosci-jak-przejechac-aktualizacja.html

Piątkowska – Az ukrán gabona továbbra is eléri a hazai piacot

https://www.ppr.pl/wiadomosci/rolnicy-protestuja-w-slusznej-sprawie

Ukrán portál: az ukrán áruk beáramlása veszteségeket okoz a lengyel gazdáknak

https://www.wrp.pl/ukrainski-portal-naplyw-ukrainskich-towarow-powoduje-straty-dla-polskich-rolnikow

Nem csak Lengyelországban tüntetnek a gazdák. Hogyan áll a helyzet Európában? Megmagyarázzuk

https://www.pap.pl/aktualnosci/rolnicy-protestuja-nie-tylko-w-polsce-jak-wyglada-sytuacja-w-europie-wyjasniamy

Janusz Wojciechowski átállt a PSL-ből a PiS-be. Ki ő, az EU mezőgazdasági biztosa?

https://wiadomosci.radiozet.pl/polska/polityka/janusz-wojciechowski-wiek-rodzina-komisja-ds-rolnictwa-kim-jest-posel-pis


Hírek, információk angolul:

Magyar és lengyel gazdák tiltakoznak az ukrán határon

https://www.euronews.com/2024/02/09/hungarian-and-polish-farmers-stage-protest-on-border-with-ukraine

A magyar gazdák a korlátlan ukrán import ellen tiltakoznak

https://abouthungary.hu/news-in-brief/hungarian-farmers-protest-over-unlimited-ukrainian-imports

A lengyel gazdák 30 napos blokádot kezdenek, lefoglalják az ukrán gabonát ellenőrzésre

https://rmx.news/article/polish-farmers-begin-30-day-blockade-of-ukraine-seize-ukrainian-grain-for-inspection