A Munkástanácsok Országos Szövetsége értetlenül áll az utóbbi napokban kikerekedett vita előtt, miszerint egyes szervezetek maguknak kisajátítva próbálják a 2007-2008-as TB mentés eredményeit feltüntetni.

A történelmi hűség kedvéért az alábbi tényeket kívánjuk leszögezni. Az akkori kormánykoalíció a társadalmi egyeztetést teljesen megkerülve terjesztette az Országgyűlés elé az egészségbiztosítás privatizációját célzó javaslatait. A szolidaritáson alapuló, nemzeti kockázatközösségű társadalombiztosítás szétverésének gondolata jelentős társadalmi ellenállásba ütközött; az akkori közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 70%-a utasította el a „reformnak” csúfolt átalakításokat.

12 civil és szakszervezet fogott össze, hogy először szakmai konferenciákkal, majd a nyomásgyakorlás egyéb eszközeivel, sztrájkokkal, demonstrációkkal bírjuk jobb belátásra a kormányzatot. Az akkor meghirdetett Társadalmi Szolidaritás Napja több tízezer demonstrálót mozgatott meg, a két konföderáció (Munkástanácsok és LIGA), kiegészülve az EDDSZ-szel sztrájkokat is szervezett a törvénytervezet visszavonásáért.

Ez az ellenállás csúcsosodott ki egy civil kezdeményezésben (az Albert házaspár népszavazási kezdeményezését felkarolva: “Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”), melyhez 500. 000 aláírást gyűjtöttünk össze. Együtt, közösen. Szakszervezetek, civilek és a témában felelősséget érző magyar emberek. Ennek az eredménynek bárki által történő kisajátítását határozottan visszautasítjuk.

Munkástanácsok Országos Szövetsége