Hétfőtől jelentkezhetnek a munkaügyi központokban azok a cégek, amelyek központi támogatást igényelnek az emelt összegű minimálbérhez.

A kormány tavaly év végén döntött úgy, hogy az inflációhoz igazítva emeli a legkisebb kereseteket. A cégek a támogatást egy összegben kapják meg.

Tizenegy ágazat támogatásáról döntött év végén a kormány, ami azt jelenti, hogy az állam ezekben az ágazatokban kifizeti az év első felében az emeléshez szükséges különbözetet, mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor hozzátette: a költségvetésben erre a célra tízmilliárd forintot különítettek el, a támogatott ágazatok az élelmiszergyártás, a textilgyártás, a bőrtermékek, a fafeldolgozás, a bútorgyártás, az épületek építése, a kiskereskedelem, a szálláshely szolgáltatás, illetve a vendéglátás. Czomba Sándor elmondta: ezekben az ágazatokban a cégek 260 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

A kérelmeket akár már hétfőtől benyújthatják a vállalkozások a munkaügyi központokba, a határidő pedig május 31. Huszonegy napon belül döntenek, s az így megítélt összeg januártól július 30-ig él majd, és augusztus végéig lehet majd elszámolni, tájékoztatott az államtitkár. Czomba Sándor kiemelte: az év második felétől a cégeknek már maguknak kell kitermelniük a minimálbér emeléséhez szükséges fedezetet, de a kormány bízik abban, hogy a gazdaság élénkülésével a vállalkozók erre képesek lesznek.

Forrás: Kossuth Rádió, Krónika