Az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége és a Munkástanácsok ifjúsági tagozatának felhívása.

Az ISZOSZ és a Munkástanácsok Országos Szövetsége a tavalyi évben kötött együttműködést a fiatalok foglalkoztatásának elősegítéséért. A nyári diákmunka szezonnal kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel a közvélemény és az érintett fiatalok figyelmét.

A tanulmányok melletti munkavállalás nem csak a nyárra, de egyúttal a jövőre történő beruházás is. Kutatásaink és saját tapasztalataink is bizonyítják: a munkatapasztalattal rendelkező fiatalok könnyebben és gyorsabban találnak állást a munkaerőpiacon tanulmányaik befejeztével.

A munkavállalás legyen mindig legális! A közvélemény figyelmébe ajánljuk az iskolaszövetkezeteket, ahol ennek minden feltétele biztosított, a visszaélésekkel szemben a potenciális fiatal munkavállaló több oldalról is „védve van”. Amit kihangsúlyozunk: az írásbeli munkaszerződés és a munkaviszony adóhatósági bejelentése a diákok esetében is kötelező! Bármilyen felmerülő probléma – fizetési késedelem, munkahelyi baleset, egyéb jogsérelem – esetén ugyanis biztosítékot ez ad a fiatal munkavállalóknak. A bérezésre itt is irányadóak a Munka Törvénykönyve és a minimálbér, valamint a szakképesítéssel rendelkezők esetében a bérminimum garanciális szabályai. Jogsérelem esetén a diák vagy szülője, törvényes képviselője az érdekképviseleteken túl a munkaügyi felügyelőséghez is fordulhat.

A két szervezet felhívja a végzett fiatalok figyelmét, hogy ne essenek kétségbe, ha nem találnak az első hetekben munkát. Addig is, míg állásinterjúkra járnak, vállaljanak munkát az iskolaszövetkezetekben, hiszen október 31-ig minden végzett diák jogosult az iskolaszövetkezeti munkavégzésre. Így meg lehet az első referencia, ami fontos lesz az első állás betöltéséhez!

A szövetségek honlapjain minden – a munkavállaláshoz szükséges – információ elérhető, ajánljuk egyúttal a Munkástanácsok által üzemeltetett Munkavállalói Akadémia elektronikus portált, ahol részletekbe menően is megismerhetőek a munkavállalás szabályai.