Kozma Zsolt, az ÉTMOSZ elnöke arról számolt be, hogy a Bosch két telephelyén, Makláron és Hatvanban  a szakszervezet nem tudott megállapodni a munkáltatóval a béremelés mértékéről.

Az elmúlt hónapokban mindkét gyáregységnél olyan bércsomagról tárgyaltak, amelyben az egyéb juttatások ugyan megfeleltek a munkavállalók igényeinek, az alapbéremelés jövedelememelő hatása azonban elmarad az idei évre előre jelzett infláció mértékétől. Jelen pillanatban mindkét telephelyen aláírásgyűjtés zajlik, amelyben felmérik a dolgozók sztrájkhajlandóságát.

A legnagyobb feszültséget az okozza, hogy a tavaly évközi öt százalékos inflációkövető bérkorrekciós jövedelemkiegészítést is beszámítja a Bosch az 2023-as alapbéremelésbe, melynek jövedelemnövelő hatása nincs. Márpedig az idei évet érintő jövedelmnövelő bértárgyalásnál arról kell beszélni, mi az a mérték, ami a tavalyi jövedelmet növeli. 

Amennyiben megvan a munkásokban az elszántság, a szakszervezet kétórás figyelmeztetősztrájkot helyez kilátásba.  Az már biztos, hogy ha a munkáltató nem emel nagyobbat a tervezettnél, a szakszervezet továbbra sem fogja aláírni a bérmegállapodást, így a cég egyoldalúan végrehajtja ugyan az emelést, megállapodás hiányában azonban lehetőség nyílik arra, hogy a szakszervezet év közben újabb tárgyalást kezdeményezzen.

Munkástanácsok Fém-gép Ágazat

Kép: autopro.hu