Igazi forró hangulat volt a tegnap délutáni tüntetésen, ahol főként nők vonultak a parlament elé a bérük emelését követelve. Jelentős számban megjelentek a Munkástanácsos ápolók és ápolónők is, zászlókkal, transzparensekkel a kezükbe. A tömegben érezhető volt az erő, és az elszántság, hogy kezükbe veszik a sorsukat és nem hagyják, hogy továbbra is ebben a méltatlan helyzetben, szegénységben kelljen élniük tovább, miközben három műszakban ápolják mindannyiunk szeretteit.

Kétezren tüntettek síppal, kereplővel béremelést követelve a Széchenyi téren és az Alkotmány utcában. A szociális munka ma már csak szegénygondozás, kevesebbet keresünk, mint a klienseink – vetik a kormány szemére a szakszervezetek.

Az időseket, sérülteket ápolók és a bölcsődében a gyerekeinkről gondoskodó nők nagyobb fizetést, életpályamodellt követelve vonultak. Útközben sípoltak, kerepeltek, hívták magukkal a járókelőket. “Béremelést, megbecsülést!” – skandálta a tömeg – “Közszolga vagy rabszolga?” – kérdezte a tüntetők felé emelt transzparens.

Átvertek minket

„Átvertek minket, nem rendezték a bérünket, pedig évek óta ígérik” – mondta a XIX. kerületi Csokonai bölcsőde egyik dolgozója. Dabi Tamásné hozzátette, nem ritka, hogy 30 éves munkaviszony után 86 ezer forintot visz haza egy dadus, a többség másodállásban, hétvégén is munkát vállal, hogy fenntartsa családját. Szerinte sokan féltik állásukat, nem is mertek eljönni a tüntetésre, ami pedig 93 ezer szociális ágazatban dolgozó érdekeit kell képviselje.
Síppal, kereplővel tüntettek a szociális ágazat dolgozói, béremelést és életpályamodellt követelve.

Minimálbér alatti fizetést kap Éva is, aki egy paksi bölcsődében dolgozik, diplomás dadusként – ennyit visz haza úgy, hogy 35 éve a pályán van. De nemcsak a dadák lázadoznak, felvonultak gyermekjóléti, családsegítő szolgálatok munkatársai is: „annyira keveset keresünk, hogy nincs anyagi különbség köztünk és a szegény családok, a klienseink között” – mondta az Origónak egy szociális munkás.

A tüntetésre vasutas szimpatizánsok, más területről érkező szakszervezeti tagok is eljöttek: ott volt Nemes Gábor BKV-s szakszervezeti vezető is.
Elfogyott a türelem, jöhet a sztrájk
Sokáig tűrtünk, hitegettek minket jobbról és balról is, de elég volt: bejelentjük az országos sztrájkkészültséget, és követeljük a még elégséges szolgáltatásokról való tárgyalást – jelentette ki a tüntetés egyik szónoka, Lekszné Tóth Julianna. A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja szerint a szociális munka az utóbbi években a szegénygondozás szintjére süllyedt, az ágazat háttérbe szorult – “fontosabb a nem létező magyar futball katedrálisainak építése”.

Kétezres tömeg vonult az Alkotmány utca és a Kossuth Lajos tér sarkához, a tüntetők sztrájkra készülnek

30 százalékos béremelés kellene
Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint tűrhetetlen, hogy a társadalom egészének biztonságot nyújtó szociális ágazat szereplői maguk élnek létbizonytalanságban, sokak pedig félelemből vagy érdektelenségből nem képviselik érdekeiket. A szónok az Origónak korábban azt mondta, a szociális dolgozóknak legalább 30 százalékos béremelésre lenne szükségük, őket is megilleti az, ami az egészségügyi közalkalmazottaknak járt.

A felszólalók egyaránt kitértek arra, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásaik időhúzásba, halogatásba fulladtak: a bérrendezés lehetősége egyre távolibbnak tűnik – a januárban megítélt 20 ezer forintos bérpótlék pedig egyszeri tűzoltásnak is kevés volt.

Ellenzékben még másként látták

A kormány 2010-es ígéreteire emlékeztetett Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének képviselője: mint mondta, ellenzéki oldalon a kormánypártok még kiálltak a béremelés és szociális dolgozók megbecsülése mellett, de hatalomra kerülésük óta sem változott semmi. Hét éve késik a bérrendezés, csak ígéreteket kapunk. Ma már csak 2016-ra ígérnek életpályamodellt – mondta a szónok.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete mellett  szociális munkások, vasutasok is eljöttek a demonstrációra

Szűcs Viktória több szakszervezeti vezető képviseletében egy petíciót adott át a miniszterelnök képviseletének: Orbán Viktor hivatalát Gazdag László képviselte a Miniszterelnökség levelezési osztályáról – a hírt később gúnyos nevetéssel fogadták a tüntetők.
Folytatása következik
A tüntetés hét óra előtt békésen véget ért, de a szervezők nem hagyják annyiban. Krémer Balázs, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke arról beszélt, hogy ha kell, folytatják a demonstrációt, és arra már megpróbálják elhozni a szociális ágazat ellátottjait is.

forrás:Origo