17.    A (16. újságunkban) beharangozott dunaújvárosi eset, a folyamatban lévő „szombati bérpótlékos” perekhez kapcsolódva.

Az OBI a vevő tudta és beleegyezése nélkül írt 4 db hamis visszárut, ezzel majd 160.000. forinttal megkárosítva egyik vevőjét. Ez a vevő történetesen egyben az OBI egyik munkatársa, a hamisítást elrendelő áruházvezető helyettese, és szakszervezeti tagunk.

A vevő, aki egyben az OBI munkatársa is, jelezte az esetet az OBI magyarországi regionális vezetésének, akik kivizsgálták az esetet és rendben lévőnek találták, hogy az áruházvezető ellopta a 160.000. forintnyi árut.

A vevő ez után jelezte az esetet az OBI ügyvezetőjének, és a német illetékeseknek. A magyar ügyvezetés biztosította, hogy majd kivizsgálják a lopást. A német revizorok – míg a magyar ügyvezetés a levélen kívül látható intézkedést nem tett- személyesen keresték meg a vevőt, aki egyben az OBI munkatársa is. A német ellenőrzés hatására a visszáruzott termékeket – két hónappal a lopást követően- újra beütötték a pénztárgépbe, tájékoztatták a vevőt, hogy újra övé a 160.000 forintnyi áru.

Miközben a majd 160.000. forintnyi árut kiszállították a vevőnek, az OBI a vevő tudta és engedélye nélkül a számlájára utalta (mivel egyben munkatárs is ismerte a bankszámlaszámát) a hamis visszáru alapján a vételárat, amiről úgy szerzett a vevő tudomást, hogy az áruházvezető írt egy felszólító levelet, hogy a „jogtalan visszáruja” miatt tévesen utalt összeget szolgáltassa vissza az OBI-nak.

A visszáru történet a kollégánk betegállománya alatt történt. A betegállomány kiváltója minden bizonnyal a szabálytalan átirányítás, amivel az áruházvezető helyettesét igyekezetek mind fizikálisan, mind morálisan tönkretenni. A tisztán irányító, vezető, szellemi munkából egyszer csak a kerten találta magát zsákokat, grilleket rendezgetni.

A végkifejlet egy „közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés” lett, ami mint okirat is rendkívül érdekes, tanulságos.

A 17. újságunk az eset összes dokumentumát tartalmazza, a hamis visszáru-bizonylatoktól, a közös- megegyezésig.