A Szervezett Munkavállalókért Alapítvány által szervezett 1956-os megemlékezést a “1956-os Emlékbizottság” támogatja és “A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósult meg.

 

palkoPalkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke beszédet mond a Magyar Rádió 6-os stúdiójában, az ’56-os forradalmi rádiós munkástanácsok megalakulásának helyszínén


zsilleiMohai Gábor és Tótfalusi András bemondó,  Pásztor Zoltán a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezető szerkesztője, a Kossuth Rádió volt intendánsa, Zsille Gábor költő, műfordító

 

kozonseg

56-os és mai munkástanácsosok együtt ünnepelnek a történelmi helyszínen, ahol a rádió dolgozói megalapították a Magyar Rádió Forradalmi Munkástanácsát és létrehozták a forradalmi Szabad Kossuth Rádiót 1956-ban.

 

szabo

Találkozó a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai bejáratánál, az 56-os emléktábla előtt

 

otvenhat

A Bródy Sándor utca 5-7-ben kezdődött a nép igazi küzdelme, a 16 pont be nem olvasásával. A dolgozók mindent megtettek, hogy a nép petíciója beolvasásra kerüljön, ez azonban ellenkezett a Párt és a Szovjetunió érdekeivel, így nem történhetett meg. A szovjet típusú alkotmány 6§-a a rádiót a népnek adta. Kérését azonban mégsem teljesítette. Az ostrom elkerülhetetlen volt. Vér nélkül nincsen forradalom.

indri

Indri Gyula és a Rádiós Dolgozók Tanácsa Magyar Rádió aulájában megkoszorúzzák Szirmai Ottó hősi halott emléktábláját.

A Magyar Rádió forradalmi Munkástanácsa 30 napos működése alatt mindvégig kitartott a forradalmi eszmék mellett. Hitet tett, amikor megalapította a Szabad Kossuth Rádiót és a mikrofonon keresztül az írókat, művészeket, tudósokat hívta a tiszta hang megteremtésére.


sorstars

Szirmai Ottó emléktáblájánál koszorút helyez el egykori harcostársa

szirmai

Palkovics Imre elnök elhelyezi a Munkástanácsok Országos Szövetsége koszorúját Szirmai Ottó hősi halott emléktáblájánál. Vállaljuk az örökséget!

Fotó: Horváth Péter Gyula