A Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége üdvözli, hogy a mai nappal a VOLÁNBUSZ Zrt.-nél az autóbuszvezetők védelmét biztosító intézkedések születtek. Ezt a Szövetség már március elején is hangsúlyozta.

A KDSZSZ ugyanakkor továbbra is kéri, hogy négy további kezdeményezésével kapcsolatban is szülessenek mielőbbi intézkedések és kezdődjenek el a tárgyalások, így

  1. a VOLÁNBUSZ Zrt.-nél egy központi rendelkezés szülessen vonatkozóan, hogy amennyiben a munkavállaló olyan időpontra kap értesítést a védőoltás esedékességéről, amikor a beosztása szerint munkavégzési kötelezettsége teljesítése az oltóponton való megjelenésében akadályozná, a munkáltató a védőoltás felvételéhez szükséges időtartamra mentesítse a munkavégzés alól, a kieső szolgálat vagy szolgálatrész távolléti díjjal való elszámolása mellett. 
  1. A veszélyhelyzet idejére a kormány rendeletben írja elő, hogy ha a közösségi közlekedésben dolgozó munkavállalók COVID-19 megbetegedés miatt vagy kontaktszemélyként kerülnek karanténba (ideértve a munkáltató vagy hatóság által elrendelt házi karantént is), erre az időre 100% táppénz illesse meg. Ezekben az esetekben a karantén elrendelése a munkavégzéssel összefüggésben következik be, így foglalkozási megbetegedésekkel, üzemi balesetekkel azonos elbírálás alá kell esnie. 
  2. A közösségi közlekedésben dolgozó munkavállalók kerüljenek előre az oltási tervben, különös tekintettel arra, hogy az újabb korlátozó intézkedésektől függetlenül a szektorban érintett munkavállalók változatlan helytállásra kötelezettek. 

Haladéktalanul kezdődjenek el a 2021. évre (!) vonatkozó bértárgyalások.  A ’koronavírus-helyzet’ egyik következménye, hogy bizonyos közszolgáltatások felértékelődtek, társadalmi megbecsültségük látványosan megnövekedett; tagjaink kiemelt megpróbáltatások közepette álltak helyt az elmúlt hónapokban. A 10%-os keresetfejlesztés eléréséért a szervezet online aláírásgyűjtést kezdeményezett.