A jelenlegi bejelentett munkahelyemen szinte már úgy érzem – és nem csak én, hanem minden kollégám, akikkel együtt dolgozom –, hogy itt nálunk szinte mindenre, illetve mindenért fegyelmit osztogatnak a dolgozóknak. Sőt! Én azt is felháborítónak találom, hogy állítólag a jelenlegi munkahelyem 150 kamerát vásárolt, miszerint ezekkel fognak bennünket figyelni. Jelen pillanatban nincs tábla kihelyezve a gyár területén, hogy KAMERÁVAL megfigyelt (csarnok).

Kérdésem, hogy jogosan jár-e el a cég, hogy bennünket figyel, miközben dolgozunk? Volt rá példa az elmúlt hetekben, hogy a kamerát titkos helyen eldugva figyelték a dolgozókat. Néhány kollégám véletlenül talált rá a kamerára, ami természetesen azóta már nincs ott. Jogosan jár el a cég, amikor figyel bennünket anélkül, hogy nincs kihelyezett tábla? Milyen következményeket von maga után, ha valaki nem úgy áll a dolgokhoz, ahogy a cég elvárja?

Válasz: A hatályos munka törvénykönyve (2012. évi I. törvény) értelmében a munkáltatónak joga van a munkavállalót a munkaviszonnyal összefüggésben ellenőrizni, és ehhez joga van kamerát is használni. Azonban a használatra is szigorú szabályok vonatkoznak. „A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető.” [11. § (1) bek.]

A törvény azonban azt is kimondja, hogy a munkáltatónak előzetesen tájékoztatnia kell a munkavállalót azoknak a technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek a munkavállaló ellenőrzésére szolgálnak. Tehát arról, hogy kamerával megfigyelik, hol és mikor. Nem szükséges ezt kitáblázni (bár célszerű és egyszerű módja a tájékoztatásnak), ha minden munkavállalót más módon előre tájékoztatnak.

A fegyelmivel kapcsolatban általánosságban nem tudok mit mondani. A munkáltatónak van „fegyelmezési joga”, amennyiben a munkáltató munkaviszonyból származó kötelezettségét vétkesen megszegi, és/vagy a kollektív szerződés vagy a munkaszerződés egyértelműen szabályozza a lehetséges, a kötelezettségszegés súlyával arányos jogkövetkezményeket.

Forrás: Onlinejogsebesz.hu