A MUNKAHELYVÉDELMI INTÉZKEDÉS MEGTARTÁSÁT A KERESLET LASSABB VISSZAÁLLÁSA INDOKOLJA

A kormány nem zárkózott el a munkahelyvédelmi bértámogatás meghosszabbításától, a munkavállalók szükség esetén még a jövő év első hónapjaiban is kaphatják az állami kiegészítést. A csökkentett munkaidőhöz kapcsolódó segítségnyújtás meghosszabbítását szorgalmazzák a szociális partnerek is, mivel az már látható: a korábban vártnál lassabban áll helyre a kereslet.

Év végéig lehetne pályázni a munkahelyvédelmi bértámogatásra, vagyis a magyar Kurzarbeitként elhíresült állami bértámogatásra, amennyiben a kormány elfogadja a szakszervezetek és a munkaadói érdekképviseletek javaslatát. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére azt mondta: mind a munkáltatók, mind a szakszervezetek javaslatot tettek arra, hogy a munkavállalóknak és a munkáltatóknak december 31-ig lehessen benyújtaniuk bértámogatási igényt. Ettől a kormány sem zárkózott el, folyamatosan nyomon követi a helyzetet, ugyanakkor konkrét ígéretet sem kaptak a szociális partnerek. Jelenleg augusztus 31-ig van lehetősége a munkavállalónak és a munkaadónak, hogy pályázzon, az eredeti dátum június 30. volt. A képviseletek azt is felvetették, hogy a három hónapos támogatási periódus hat hónaposra emelkedjen, így akár 2021 ­közepéig is járhatna a segítség.

A Munkástanácsok elnöke felidézte: ma már látható, hogy a gazdaság és az élet újraindításával párhuzamosan nem, csak jóval lassabban áll vissza a a kereslet bizonyos ágazatokban. Ezzel együtt a kisebb vállalkozásoknak fogytán a tartalékuk, ezért a munkavállalók megtartásához érdemi hozzájárulást jelent a bérsegítség. Palkovics Imre hozzátette: heti rendszerességű ülésén a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma napirenden tartja a kérdést. A hivatalos adatok szerint már több mint 150 ezer munkavállaló állásának megőrzéséhez járult hozzá a bértámogatás, de népszerű a munkahelyteremtési program is, amelynek keretében az állam bruttó kétszázezer forintot nyújt az újonnan felvett álláskeresők fizetéséhez fél éven keresztül.

A járványügyi intézkedésekkel egyidejűleg, a gazdaságvédelmi akcióterv részeként vezette be áprilisban a kormány – hasonlóan más európai államokhoz – a csökkentett munkaidőhöz köthető bértámogatást. Az eredeti, három hónapos támogatási időszak júniusban jár le, ám fontos változás, hogy ezt követően lehetőség nyílik arra is, hogy a már támogatásban részesült munkavállalók is újra pályázhassanak az augusztus 31-ig meghosszabbított időpontig. A munkahelyvédelmi bértámogatás mértéke legfeljebb 75 ezer forint, amelyet a munkavállaló kap kézhez az államtól. A legmagasabb összeget az érheti el, aki legalább a minimálbér kétszeresének megfelelő összegért, azaz nettó 214 300 forintért dolgozott teljes munkaidőben a járványhelyzet előtt. Feltétele, hogy a dolgozó – a járvány előtti munkaidejéhez viszonyítva – legalább 25, legfeljebb 75 százalékban csökkentett munkaidős foglalkoztatást vállaljon. Emellett egyéni fejlesztési időben a munkaadó rendelkezésére kell állnia, a munkaadónak pedig elfogadható gazdasági indokkal kell alátámasztania a kevesebb munkaóra bevezetését. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai szerint az intézkedés a mikro- és kisvállalkozások körében a legnépszerűbb.

Forrás: magyarnemzet.hu