KAPOSVÁR Felmondás, szabadságkiadás, munkahelyi problémák kezelése, válás, gyermekelhelyezés: főként ilyen munka-, illetve családjogi kérdésekben fordultak segítségért az érdeklődők a Jogpont+ jogsegélyszolgálathoz – hangzott el szerdán a Munkástanácsok Országos Szövetségének kaposvári sajtótájékoztatóján.

 A régióból beérkezett közel 7800 ügy többsége somogyi volt. Soós Adrianna, a munkástanácsok szövetségének projekt menedzsere – a Jogpont+ céljára utalva – rámutatott: gyors, ingyenes, hatékony segítséget igyekeztek nyújtani az érdeklődőknek. Főként személyesen, de telefonon és e-mail-ben is igényelhettek tanácsot, a régióban 24 településen kértek segítséget a jelentkezők, Somogyban 11 városban álltak rendelkezésre.

– Európai uniós támogatással valósult meg az ingyenes jogszolgáltatás – közölte. – A Jogpont+ kétéves szakasza hamarosan lezárul, ám a Jogpont+ mini szolgáltatás még számos kisebb somogyi településen tovább működik, melyet november végéig ingyen igénybe vehetnek a jelentkezők.

Új Munkatörvénykönyve, adó- és tb-szabályváltozások sokasága, jogszabály módosítások tömege: az elmúlt időszakban seregnyi átalakulás, újdonság zajlott le a jogi és gazdasági életben, mely a munkavállalók és az álláskeresők életét, mindennapjait éppúgy érinthették, mint a munkáltatókét. Elhangzott: volt, aki kérvény kitöltéshez kért segítséget, más azt firtatta, hogy a munkahelyi felmondás törvényesen zajlott le, de akadt olyan is, aki a foglalkoztatás körülményeit sérelmezte vagy a kialakult szabadságolási, illetve munkaszüneti gyakorlatra panaszkodott. Krausz Róbert pécsi ügyvéd sikeresnek ítélte a programot, melynek keretében a jogban gyakran járatlan érdeklődők segítséget kaphattak.

– Hasznos, példaértékű kezdeményezésnek tartom az ingyenes jogsegélyszolgálatot – hangsúlyozta Kovács János, a munkástanácsok szövetségének megyei elnöke. – Ez a lehetőség sok nehéz sorsú dolgozónak, családnak is megoldási lehetőséget biztosított. Számos kedvező visszajelzés is megerősíti, hogy szükség volt a programra.

 2014. április 16. 16:17 Harsányi Miklós