Jánoshalmi szenzáció: 30 év után újra van magyar traktor!

Szerző: kohoutz  Gazdaság Kiskunhalas, Halasi Hírek, HÍREK Kiskunhalas 2016, ápr. 7

Renner Tamás a cég által tervezett és fejlesztett traktorral / AGRÁRÁGAZAT

Renner Tamás a cég által tervezett és fejlesztett traktorral / AGRÁRÁGAZAT

 

„Felemelő, hogy bebizonyíthattuk, mi mindenre képes saját erejéből a magyar mérnök és szakmunkás!” – mondja egy várhatóan ipartörténeti jelentőségű fejlesztés finisében a jánoshalmi Renner-művek vezető mérnöke. Szerinte ma még megvan, de gondos gazdaságpolitika nélkül elveszhet az a tudás, ami ismét bebizonyította: a magyar mérnökök szorgalma, leleményessége és hozzáértése bármikor kész nagyszerű teljesítményekre. Ezt bizonyítja, hogy három évtized és a hazai ipar leépülése után újra magyar szerelésű traktort állítottak elő.

Garázsból indult a sikersztori

A hírről az Agrárágazat című mezőgazdasági szaklap számol be áprilisi számában. A piacvezető agrárlapnak Renner Tamás nyilatkozik, aki családi hagyományként lett maga is gépészmérnök. A családnévről elnevezett üzem egykor egy kis garázsból indult, ma 220 alkalmazottal 3000 féle terméket gyárt heti 400 ezer darabos volumenben elsősorban Nyugat-Európába, de az USA-ba és kisebb részt Kelet-Európába is.

– Sajnos Magyarországon 30 éve nem gyártanak, fejlesztenek traktort, ugyanakkor van egy speciális igény a magyar gazdák-gazdaságok egy részének a körében, egy bizonyos méretű és kialakítású, könnyen karbantartható és szervizelhető traktorra. Az ilyen 50-80 lóerős gépek hazai állománya rendkívül elöregedett, 40-50 évesek, és nem mindenki tudja vagy akarja megvenni a ma futó modellek valamelyikét. Mérnökökkel, talajtanosokkal, agrártechnológusokkal is konzultáltunk, körülbelül 30 fő dolgozott-dolgozik a programunkban, köztük tervezők, gyártók, szakmunkások is, hiszen a cégünknél több évtizedes vállalati tudás halmozódott fel. Részt vett például a munkában az egykori Vörös Csillag traktorgyár ma már 80 éves tervezője… – mondta az Agrárágazatnak a fiatal, okleveles gépészmérnök-cégvezető.

Renner_dutra
Archív felvétel az egykori Vörös Csillag traktorgyárból

Kis- és középgazdaságoknak

A Renner 50 és 80 lóerős, megbízható japán dízelmotorokkal szerelt traktora a régi, magyar gyártású Dutra 50-es korszerűsített újrateremtése: kifejezetten a kis- és középgazdaságok jól használható, fenntarthatóan üzemeltethető gépe lehet – ha sorozatgyártása is elindul. A Renner-traktort áprilisban és májusban mutatják be a szakmai és nagyközönségnek a hódmezővásárhelyi Mezőgazda Napokon, és a kiskőrösi Dutra Napokon is, majd az idei nyúzópróba-év után, 2017-ben meglesz a nullszéria, 2018-tól pedig akár a sorozatgyártás is elkezdődhet – jósolta Renner Tamás az Agrárágazat áprilisi számában.

Vigyázz a magyarra!

– Ritkán jön össze minden úgy, hogy együtt van ambíció, tőke és hozzáértés. Nálunk mindez szerencsére megvan: ezt tanultam, ebből doktoráltam, a Rennernél volt forrás a fejlesztésre, és volt annyi elkötelezett partnerünk, szakértőnk, akik részt vettek a munkában. Felemelő, hogy bebizonyíthattuk, mi mindenre képes saját erejéből a magyar mérnök és szakmunkás! Ez nagy hajtóerő. Méltók akartunk lenni a 40-50 évvel ezelőtti elődök munkájához és a Dutra színvonalához, és adni is akartunk valamit a társadalomnak. Mindez egyben figyelmeztetés is a politikának: nem elég szavakban támogatni valamit, de vigyázni is kell ezekre az értékeinkre, mert ezek a szakemberek, ez a tudás nem sokáig lesz már meg, ha nem kapja meg a kellő erkölcsi és anyagi támogatást a saját államától! – figyelmeztetett Renner Tamás az Agrárágazatban.

KohoutZ