Rózsás kilátásokat fogalmazott meg a magyar gazdaság számára legfrissebb elemzésében a Bank of America Merrill Lynch londoni közgazdásza. Raffaella Tenconi az erősödő fogyasztói bizalomra alapozva jövőre már 2,6%-os gazdasági növekedést vár Magyarországon. Ez pedig még a kormányzati előrejelzésnél is kedvezőbb.

 A három közép-európai ország, Csehország, Lengyelország és Magyarország gazdasági kilátásaival foglalkozott legutóbbi anyagában a Merrill régiós elemzője. Megállapításait arra építi, hogy ebben a három országban látványosan javul a fogyasztói bizalom, miután a háztartások javuló vagyoni kilátásokra számítanak. Mindhárom országban azt üzenik a friss adatok, hogy az üzleti ciklus legrosszabb részén már túljutottunk – fogalmaz a szakértő.

Leginkább Magyarországon szembetűnő, ahogyan csökkennek a háztartások félelmei a jövőt illetően. Az elemző külön megemlíti a magyar foglalkoztatási alindex javulását, ami arra utal, hogy a magyar háztartások bíznak abban, hogy a kormányzati intézkedések eredményre vezetnek a munkanélküliség elleni küzdelemben.
Itt a legszebb londoni vélemény Magyarországról
Mindezek a fejlemények megerősítik az elemzőt abban, hogy a konszenzushoz képest jobban fog teljesíteni a magyar gazdaság. Az általa várt idei 0,4%-os GDP-növekedés után jövőre 2,6%-os gazdasági növekedés jöhet.

A 2014-re vonatkozó növekedési prognózisával pedig kiemelkedik a mezőnyből a Merrill közgazdásza. A Reuters minap ismertetett felmérésében az előrejelzések 0,7% és 1,7% között szóródtak. Raffaella Tenconi olyannyira optimista a magyar gazdaság jövőjét illetően, hogy azzal még a jelenlegi hivatalos 2%-os kormányzati prognózist is túlszárnyalja.

Ezt a kormány még az áprilisi konvergenciaprogramban fogalmazta meg. Frissített előrejelzését még nem ismerjük, a tervezési körirathoz nem csatolta ugyanis a főbb makrogazdasági feltételezéseket. A költségvetés szeptemberi parlamenti benyújtásakor derülhet fény a számokra.

A piac is kicsit optimistább

A Reuters pénteken megjelent augusztusi felmérése szerint a piac is kissé optimistább lett, de inkább az idei évre javultak a prognózisok. Visszaesésre a 2013-as év egészében már senki nem számít a megkérdezettek közül, a konszenzus az első félévi stagnálás közeléből 0,5 százalékra emelkedett. 2014-re az elemzői konszenzus csaknem változatlan a korábbi hónapokhoz képest, e szerint a szakértők előrejelzésének medián értéke 1,5 százalékon alakult.
Itt a legszebb londoni vélemény Magyarországról