Számos jogszabály módosulása hoz jelentős változásokat a mindennapokba 2017-ben. Az mfor.hu csokorba gyűjtötte a legfontosabbakat.

Ahogy az lenni szokott, az új év számos változást hozott magával 2017-ben is. Az egyik talán legfontosabb változás a minimálbérek drasztikus emelése. A minimálbér 15 százalékkal 127 500 forintra, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal 161 ezerre emelkedett. Az elfogadott bérmegállapodás értelmében a fentiek mellett 27 százalékról 22-re mérséklődik a munkaadók által a bruttó bér után fizetett szociális hozzájárulási adó. Ezzel összefüggésben a 27 százalékos eho (egészségügyi hozzájárulás) 22 százalékra csökken.

A nyugdíjak 1,6, a közfoglalkoztatottak bére pedig 3 százalékkal lesz több idén, mint volt 2016-ban.  A teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatottak bére 2017. január elsejétől 81 530 forint lesz a jelenlegi 79 155 forint helyett, míg a legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltésénél a közfoglalkoztatott garantált közfoglalkoztatási bére 106 555 forintra emelkedik a jelenlegi 101 480 forintról.

Több kedvezmény a családoknak

Az első házasoknak 24 hónapig – gyermekáldás esetén a családi kedvezmény mellett is – jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék,azaz az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybevehető már az adóelőlegből is. Ez a módosítás visszamenőleges hatályú, így az új szabály a 2014. december 31-ét követően megkötött frigyek esetében is alkalmazható.

A kétgyermekes családok adókedvezménye is tovább emelkedik idén, gyermekenként havi 15 ezerrel csökkenthető a fizetendő személyi jövedelemadó összege.

Bérkalkulátor 2017 – a megugró minimálbérekkel

Ismerje meg a 2017-es szabályokat!
Hatalmasat emelkedik a minimálbér, mennyit kap kézhez a bruttó bérből? Hogyan változik a kétgyermekes családok adókedvezménye?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Nem kell eho-t fizetni a kamatjövedelem után

2017-ben már senkinek nem kell a 6 százalékos mértékű ehot fizetni a kamatjövedelme és a tartós befektetési szerződés három éven belüli megszakítása esetén a lekötési hozama után. A nemzetgazdasági tárca számításai szerint mintegy 3 milliárd forint marad így a lakosságnál.

Változás a cafetériában

Több mint 4 millió munkavállaló kaphat – a cafetéria részeként, kedvezményes adózás mellett  – 100 ezer forintot készpénzben. A közszféra alkalmazottjainak ezen felül 100 ezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép-kártyára a munkáltató. A dolgozók összességében akár 1,5 milliárd forintot is nyerhetnek jövőre azáltal, hogy a juttatások adóalapjának megállapításához alkalmazandó szorzó  – a jelenlegi 1,19-szeresről – 1,18-szorosra mérséklődik.

A munkába járás adómentes költségtérítése 9 forint per kilométerről 15 forintra emelkedik.

Új juttatás 2017. január 1-től a mobilitási célú lakhatási támogatás, ami a hazai munkaerő mobilitás elősegítését célozza. A foglalkoztatásban töltött évek számához igazodóan a minimálbér 40-25-15 százalékáig biztosít adómentességet az állam.

Adómentes óvoda

Adómentes lesz a bölcsődei mellett az óvodai szolgáltatás, óvodai ellátás is. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha a szülő kisgyermeke bölcsődei vagy óvodai ellátásáért fizetendő díjról odaadja a munkáltató nevére szóló számlát a munkáltatójának, akkor a vállalkozás által megtérített összeg teljesen köztehermentes. Vagyis se a munkavállalónak, se a munkáltatónak egy forint adót sem kell fizetnie. Ezzel összességében mintegy 1 milliárd forintot spórolhatnak a kisgyermekes családok.

Betegszabadság és Táppénz kalkulátor

Mennyi táppénz jár, ha beteg lesz?
Tudjon meg többet a betegszabadságról és a táppénz szabályairól!
Számoljon velünk, milyen összegre számíthat betegszabadságból és táppénzből?

Csökkenő áfa

baromfihús, a tojás és a friss tej adója 5 százalékra esik, amivel nagyjából 35 milliárd forintról mond le az állam, 20 milliárd pedig abból jön össze, hogy 2017-ben 18 százalékra mérséklődik az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfája.

Drágább cigi

A dohánytermékek jövedéki adója az uniós előírásoknak megfelelően emelkedik:

 • A cigarettánál 16 200 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka, de legalább 28 800 forint (ez 15 700 forint és 28 400 forint volt).
 • A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4120 forint ezer darabonként (ez 4060 forint volt).
 • A finomra vágott fogyasztási dohányra 16 200 forint kilogrammonként (ez 15 100 forintról emelkedett).

Január 1-jétől jövedéki adó terheli az e-cigarettát is.

Csökken a társasági adó, változó kata és kiva

A társasági adó mértéke egységesen 9 százalékra mérséklődik a korábbi 19, illetve 10 százalékról, valamint a kisvállalati adó (kiva) mértéke 2 százalékponttal, 14 százalékra csökken. Az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadója is egységesen 9 százalék lesz jövőre.

A kisadózó vállalkozások tételes adójánál (kata) a bevételi értékhatár 6 millióról 12 millió forintra emelkedik, amiből az áfatörvény-változásokkal összhangban az eddigi 6 millió helyett 8 millió forintos bevételig élvezhetnek áfamentességet. (Az alanyi áfamentesség határa ugyanis 6-ról 8 millióra nő.)

A kisvállalati adó (kiva) esetében az adó mértéke 2 százalékponttal 14 százalékra csökken, mellette az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható ez az adózási forma, 100 fő foglalkoztatottig pedig a hatálya alatt is maradhat. A kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatár 500 millióról 1 milliárdra nő, vagyis amíg a bevétele nem haladja meg ezt az összeget, maradhat a vállalkozás a kiva hatálya alatt.

Újabb ágazatokban kötelező az online kassza

2017-től bővül az online kasszára kötelezett tevékenységek sora, így kötelező lesz annak alkalmazása

 • a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységnél,
 • a gépjárműalkatrész-kiskereskedelemben,
 • a motorkerékpár, alkatrész kereskedelem, javításnál,
 • a plasztikai sebészeknek,
 • a diszkókban, tánctermekben,
 • a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek,
 • a masszőröknek, a fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak,
 • a fitnesz-, testépítő kluboknak,
 • a taxisoknak,
 • a pénzváltóknak.
mfor.hu