Akkora a kánikula, hogy hőségriadót rendeltek el szerte az országban? Jól jönne egy légkondicionáló, de nincs az irodában vagy lehetőséged sincs klímára, mert szabadtéren dolgozol? Milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak a nagy melegben? Alábbi cikkünkből kiderül!

Annak ellenére, hogy már most is nagy a hőség, igazából még el sem értük az igazi nyári forróság szintjét. Bizony van az a pont, amikor már a nagy melegtől – függetlenül attól, hogy szabadtéren vagy zárt térben történő munkavégzésről is legyen szó– alig bírunk dolgozni, viszont szerencsénkre a munkáltatóknak kötelezettségük könnyíteni a helyzetünkön bizonyos munkavédelmi jogszabályoknak köszönhetően. Természetesen nem tudják tökéletesen megoldani a problémát, azonban segítséget nyújthatnak egy-egy melegebb napon. Először is nézzük meg azt, hogy hány foktól kell bármit is biztosítaniuk a számunkra, illetve mi az, amire hőmérséklet terén a szabadtéri és az irodai munkavégzés esetében kell figyelni?

Szabadtéri munkavégzés

Szabadtéri munkavégzés esetén még fontosabb a biztonság, hiszen ilyenkor a meleg mellett még a napfénynek is ki vannak téve a dolgozók, amitől könnyen tapasztalhatják a napszúrás tüneteit. A 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet alapján a munkáltatónak, szabadtéri munkahelyen történő munkavégzés során kötelessége biztosítani többek között azt, hogy védve legyenek a munkavállalók az időjárás különböző káros tényezőitől, mint például az erős UV sugárzástól. Mivel könnyen le lehet égni, illetve napszúrást is kaphat az ember, így ezekre is mind oda kell figyelni egy munkáltatónak. Ennek következtében akár az is előfordulhat, – bár nem minden esetben – hogy kánikula esetén senkit nem köteleznek a déli órákban közvetlen napfénynek kitett munkavégzésre, azonban erről nincs konkrét jogszabály, tehát a munkáltató jóindulatától függ.

Zárt térben történő munkavégzés

A fenti rendelet helyiségek és terek hőmérsékletére vonatkozó pontja szerint a munkahelyünk egyes helyiségeiben egész idő alatt olyan hőmérsékletnek kell lennie, amelytől – munkától és fizikai megterheléstől függően – senki nem lesz rosszul, tehát a szervezet számára megfelelő.

Hány fok elérése esetén kell a munkavállalónak bármit is biztosítania?

Legyen szó akár szabadtéri, akár zárt térben történő munkavégzésről, a feljebb említett rendelet alapján minden esetben 24 °C feletti hőmérséklet esetén kell a különböző intézkedéseket megtenni.

Melyek azok a dolgok, amiket hőségriadó esetén a munkáltatónak biztosítania?

  • Megfelelő hőmérséklet

Amennyiben lehetséges, tehát zárt térben történő munkavégzés esetén az alábbi táblázat nyújt segítséget, hogy hány foknak is kellene lennie:

A munka jellege

Meleg évszakban biztosítandó léghőmérséklet °C

Meleg évszakban biztosítandó effektív, illetve korrigált effektív hőmérséklet

Meleg évszakban biztosítandó maximálisan megengedhető effektív, illetve korrigált effektív hőmérséklet °C

Szellemi munka

21-24

20

31

Könnyű fizikai munka

19-21

19

31

Közepesen nehéz fizikai munka

17-19

15

29

Nehéz fizikai munka

15-17

13

27

  • Védőital

Amennyiben a (K) EH, azaz a korrigált effektív hőmérséklet meghaladja a 24°C értéket, a munkáltatónak kötelessége alapesetben igény szerint, de legalább fél óránként védőitalt biztosítania, mely lehet:

  1. 14-16°C-os ivóvíz
  2. 14-16°C-os ízesített, alkoholmentes ital, mely vagy édesítőszerrel ízesített, vagy 4 súlyszázalékát nem haladhatja meg a cukortartalma.
  • Pihenőidő

24 °C felett óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell biztosítani számunkra. Fontos megjegyezni, hogy erre a pihenőidőre nem érvényesek a Munka törvénykönyvében lévő szabályok, mert a kettő nem azonos. Azonban az is egy lényeges információ, hogy ha a munkavállaló, tehát mi a munkaidőnk nagy részében, például 75-80 percen át nem végeztünk munkát, méghozzá azért, mert a hőségriadó miatt a megengedett munkaszünetet tartottuk, azt a munkáltató kizárólag rendkívüli munkaidőiben – tehát pótlékfizetési kötelezettséggel – pótoltathatja.

Amennyiben 3 hete nem dolgoztunk…

Azokat, akik valamilyen okból kifolyólag 3 héten át nem végeztek munkát, és a munkahelyükön 24 °C felett van a hőmérséklet, fokozatosan hozzá kell szoktatni, tehát első nap mindössze 2 órát tartózkodhat abban a hőmérsékletű helyiségben, és 2 hét alatt kell eljutni a maximális hő terhelésig.

A hőségriasztás ellenére érdemes tájékozódni arról, hogy milyen öltözékben illik bemenni a munkahelyedre és melyik az a ruhadarab, amit már nem a legjobb ötlet felvenni. Ez természetesen diákmunka esetén is hasznos tud lenni. Olvasd el a nyári viseletről szóló cikkünket, és informálódj ebben a témában is!

Összességében tehát amennyire csak lehetőségük van, a munkáltatók enyhítik, illetve kötelességük enyhíteni a munkavállalók kánikulában való munkáját, de ettől függetlenül mindenkinek problémamentes nyári munkavégzést kívánunk!

https://www.cvonline.hu/