Személyügyi Helyettes Államtitkár

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete nevében a következő követeléseket terjesztem elő!

A HTFSZ XXXI. küldöttgyűlésén a küldöttek a tagság javaslatára a következő követeléseket fogalmazta meg.

  • 50%-os béremelés 2022 évi beállással.
  • Szolgálati nyugdíj rendszerének visszaállítása.
  • A Tűzoltóságok önálló szervként való működtetése.
  • A heti 40 és 48 óra közötti munkaidő rendezése.

A béremelés végrehajtására álláspontunk szerint sürgős szükség lenne, hiszen a jelenlegi létszám folyamatosan csökken, egyre nehezebb új Tűzoltót találni, amit az is bizonyít, hogy a toborzások sem váltották be a hozzá fűzött reményeket!

Sajnos a jelenleg 10%-os pótlék beépítése sem valósult meg. Az ígéret arról szólt, hogy ez az összeg beépítésre kerül az illetmény alapba.

Több olyan bérelemet is fel tudunk sorolni, amelyek alkalmazása lehetővé tenné a kívánt cél elérését.

Ilyen a hivatásos pótlék 450%-ra történő emelése. Meglátásunk szerint a hivatásos Tűzoltók semmivel sem végeznek veszélytelenebb munkát, mint a jelenleg ezt a pótlékot kapó Parlamenti Tűzoltók. (Országgyűlési Őrség).

Az 50%-os bérfejlesztést több lépcsőben történő elérése, a jelenleg nem működő Életpálya Modell újragondolása lehetne. Természetesen ebben az esetben a modell mindhárom lábának újragondolása szükségeltetik. A jelenlegi10%-os pótlék beépítése az illetmény alapba, már jelentős mértékű emelést eredményezne.

A korpótlék jelenlegi szabályozásán is változtatni kell. A jelenlegi rendszer 10 év után ad némi pótlékot, ami szintén nem valami vonzó a lehetséges új felszerelők számára. Ez a 24.980 Ft 10 év szolgálat után, szerintünk nem éppen a megbecsülés jele. Éppen ezért javasoljuk, hogy legyen átdolgozva a rendszer, amely a későbbiekben akár bevonzó hatással is lehet. Javaslatunk, hogy ne 10, hanem 5 év szolgálati viszony után induljon a pótlék rendszer.

A kafetéria jelenleg jogszabályban meghatározott 400.000 Ft.-os maximum összegét követeljük. Ez a bérelem évek óta be van fagyasztva.

A szolgálati nyugdíj tekintetében sokszor kezdeményeztünk egyeztetéseket, de ezt sem az OKF, sem a BM nem támogatta.

Pedig ez az elem az Életpálya Modell egyik lába kellett volna legyen. Több javaslat is érkezett, nem csak a szakszervezetek, hanem például az MRK részéről is.

Megnézve a V-4 -es országos rendszereit, a következő javaslatot tesszük.

20 év tényleges szolgálati viszony után lehessen szolgálati járandóságba vonulni. Ebben az esetben a megállapítható nyugdíj 70% -át lehessen folyósítani, mint járandóságot. Majd ezek után minden szolgálatban eltöltött év után plusz 2% -al emelkedjen az összeg.

Meglátásunk szerint a Katasztrófavédelem jelenlegi struktúrájából, ki kellene emelni a Tűzoltóságokat, és önálló szervként működtetni a továbbiakban. Ez a jelenlegi gigaszervezet, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem is lehet egy ilyen sokrétű, szerteágazó rendszert egy kaptafára húzva irányítani! Más rendszert kíván az iparbiztonság, mást a polgári védelem, és mást a tűzoltóság. És akkor még nem beszéltünk a kéményseprésről és a szemétszállítás szervezéséről.

Régóta küzdünk a 40 és 48 óra közötti munkavégzés elismerésével! Ha a kezdetekből indulunk ki, akkor voltak sikereink, amiket igaz, hogy jogi úton értünk el, de sajnálatosan ma már elmondhatjuk, hogy féleredményt értünk el. Ebben az esetben is csak ismételni tudjuk magunkat, ezeknek a 8 óráknak az elismerése és kifizetése szintén lehetne egy eleme az 50%-os béremelésnek. Arról nem is beszélve, hogy évek óta végezzük ezt a plusz munkát, ellentételezés nélkül, és még a megbecsülés legkisebb jelét sem tapasztaljuk.

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

A követeléseinket nem ma írjuk le először, ezen követelések rendezését régóta kérjük. Tudjuk, hogy jelenleg nehéz időket élünk, és a vírus elleni védekezés nehéz időszakában vagyunk, de ha ebben az esetben van lehetőség a felső vezetők bérének jelentős emelésére, akkor a végrehajtói állomány munkájának elismerésére is kell lenni megoldásnak. Olyan megoldásnak, ami a jelenlegi állománynak és a jövendő állománynak is elfogadható legyen. A jelenleg állományban lévőknek adjon lehetőséget a hivatásos pálya méltó lezárására, a leendő állománynak pedig mutasson reális, kiszámítható jövőt.

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

Reméljük, hogy a levelünkben leírtakra rövid időn belül megkapjuk a válaszokat, amelyet az állomány már nagyon vár.

További munkájukhoz kívánunk jó erőt és egészséget!

Tisztelettel: HTFSZ elnökség.

Kép: MTI/Donka Ferenc