FESZ Közlemény Sándor Mária etikai vizsgálatának ügyében

Kiállunk Sándor Mária mellett!

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöksége azonnali egyeztetést hívott össze a mai napra, szakszervezetük tagja, Sándor Mária, ellen indított kamarai etikai vizsgálata ügyében.

A szakszervezet jogászai segítségével áttekintette az eljárás megindításáról küldött MESZK dokumentumot, melyet alakilag és tartalmilag is kifogásolhatónak talált.

A FESZ megdöbbenésének és felháborodásának ad hangot, mert úgy érezi, hogy ez a vizsgálat a véleményszabadság korlátozására és a tagság megfélemlítésére irányul.

Érthetetlennek tartják, hogy a kamara ilyen tortúrának nevezhető eljárásokkal gátolja azokat a kritikai hangokat, amelyek tagságában megfogalmazódnak, és a dolgozók helyzete mellett, az egészségügyi ellátás mindenkit érintő nehézségeire igyekeznek rávilágítani . A szakszervezet kiáll a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, és minden támogatást és védelmet megad ebben, és a hasonló helyzetekben.

A FESZ-t több más érdekvédelmi és civil szervezet is megkereste, segítségüket felajánlva, támogatásukról biztosítva Sándor Máriát és a jogsegélyt nyújtó szakszervezetet.

Mindannyian Sándor Máriák vagyunk!

Budapest, 2015. augusztus 10.

Független Egészségügyi Szakszervezet

Akár kamarai tagságát, ezzel együtt pedig állását és hivatását is elveszítheti Sándor Mária, akit sokan csak fekete ruhás nővérként ismernek, miután tavasszal fekete ruhában ment be dolgozni, hogy az egészségügy gyászos helyzetére felhívja a figyelmet. Azóta is gyakran nyilatkozik, ezzel lehet a baj.

Mivel van baj pontosan?

A kamara szerintSándor Mária “bizonyos kommunikációs csatornákon tett nyilatkozataival” megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó etikai kódex szabályait,ezért indul ellene eljárás – ismertette a hivatalos álláspontot az Origóval a Munkástanácsok – a Független Egészségügyi Szakszervezet konföderációja – jogásza.

Sándor Mária az egészségügy “gyászos” helyzetére hívta fel a figyelmet (képünk illusztráció)

Szabó Imre jogász szerint az nem derült ki egyelőre, hogy a tavasz óta tett több száz nyilatkozat, interjú, Facebook-bejegyzés és tévés megjelenés közül melyiket kifogásolja a kamara, de álláspontja szerint egyik sem meríti ki az etikai vétség fogalmát.

Állását, hivatását vesztheti

Ha ennek ellenére vétkesnek mondja ki a kamarai etikai bizottság Sándor Máriát, annak súlyos következményei lehetnek. A jogász szerint a vétséget enyhe esetben figyelmeztetéssel, megrovással, súlyosabb esetben pénzbírsággal vagy időleges felfüggesztéssel is büntethetik.

Vétkesség esetén a legsúlyosabb szankció, hogy az egészségügyi dolgozót kizárják a kamarából– folyatatta a jogász. Ez pedig azt jelenti, hogy az illető az állását és a hivatását is elveszíti egyszerre, mivel a törvény szerint nem vállalhat az egészségügyben munkát, aki nem tagja a kamarának.

Zala megyében tárgyalják

Az Origo információit megerősítve Szabó Imre jogász azt mondta, arra sem ad magyarázatot az eddigi hivatalos tájékoztatás, hogy Sándor Mária etikai ügyét miért Zala megyében tárgyalják. Ez ügyben is írt az Origo a kamarának, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Ahogy arra a kérdésünkre sem, hogy a kamarának a nővér pontosan melyik nyilatkozatával van baja, mely kijelentését tartja etikátlannak. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük, és közöljük a MESZK válaszát, illetve álláspontját az ügyről.

 Forrás:Origo