A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) és a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) a nyilvánossághoz fordul tiltakozásának kifejezése céljából, mert a Volán társaságok tervezett összevonásával kapcsolatban az illetékes minisztériumoktól semmiféle tájékoztatást nem kaptak, és a szakszervezetek többszöri megkeresésére sem reagáltak.

 A két reprezentatív szakszervezet a munkaügyi kapcsolatok kultúrájának teljes hiányát látja abban a gesztusban, hogy a KMSZ és a KKSZ március 19-én és március 26-án küldött levelét az illetékes minisztériumok figyelmen kívül hagyták. A „választ” a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója a vállalati honlapokon megjelent, faliújságra kifüggesztett általános tájékoztató levéllel intézte el/kerülte meg, megfosztva ezzel a munkavállalókat attól, hogy az átalakításra kollektív érdekeiket képviselve reagálhassanak.

A munkavállalóknak joguk van hozzá, hogy az őket is érintő átalakítással kapcsolatos tervezésben, a közös politikák kialakításában, végrehajtásában és ellenőrzésében részt vegyenek.

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége és a Közúti Közlekedési Szakszervezet felszólítja a tulajdonosi jogokat képviselő tárcát, illetve a felügyelete alatt tevékenykedő Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy a szakszervezeteket a lehető leghamarabb vonják be a munkavállalókat érintő jogi és szakmai átalakítással kapcsolatos folyamatokba!

 

Budapest, 2019.04.04.

 

Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége

Közúti Közlekedési Szakszervezet

Fotó: MTI/Beliczay László