Hiába a rekordszintű első negyedéves bérnövekedés Magyarországon, a megyei adatok alapján ez csak a bérszakadék további mélyüléséhez vezetett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb megyei adatai szerint tovább nőtt a differencia a legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos nettó bért regisztáló megyék között. Pedig az első három hónapban a statisztikák rendre jelentős nettó bérnövekedésről számoltak be, és nem volt ez másként a negyedéves összesített megyei adatokkal sem. A legalacsonyabb nettó növekedés Somogy megyében is 4,5 százalékos volt, csak éppen míg a megyei szinten topfizetést biztosító

fővárosban egy év alatt 17,4 ezer forinttal vihetnek haza többet a dolgozók átlagosan, addig a rangsor másik végén található Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez idő alatt 5311 forinttal nőtt az átlagos nettó kereset.

Ezek nyomán a fővárosi és a keleti megyében regisztrált bér közötti differencia 87,3 százalékra nőtt a tavaly év végi 87,1-ről, ami újabb rekordnak számít. Vagyis a Szabolcs megyei bérnek a 187,3 százalékát viszik haza a budapestiek. Egy évvel ezelőtt ez az arány még “csak” 80,6 százalékos volt.

Tehát ahogy fentebb írtuk, a legmagasabb átlagos nettó fizetés változatlanul Budapesthez köthető, 218 284 forint volt az első negyedévben, mögötte jócskán lemaradva Győr-Moson-Sopron megye áll 169 413 forinttal. A rangsor másik végén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 116 545 forinttal, előtte pedig Békés megye 123 166-tal. Az alacsony átlagos nettó bérekkel kapcsolatban meg kell azt jegyezni, hogy itt jellemzően magas a közfoglalkoztatás aránya, ami az alacsony bérezésével lehúzza a statisztikát.

A legnagyobb reálszintű növekedés talán némi meglepetésre Nógrád megyéhez köthető, ahol egyébként a harmadik legalacsonyabbak a keresetek hazánkban. Itt az első negyedéves 127 787 forintos nettó 10,5 százalékkal ért többet az előző évi fizetésnél. Mögötte nem sokkal lemaradva Vas megye szerepel 9 százalékos reálszintű emelkedéssel, a dobogó harmadik fokára pedig Komárom-Esztergom megye áll 8,8 százalékos plusszal.

Ugyanakkor azon megyék sem panaszkodhatnak túlságosan, ahol a legkisebb reálszintű növekedésről árulkodnak a számok. Somogyban 4,2, Szabolcsban 4,5, Baranyában pedig 5,5 százalékkal ér többet az idei első negyedéves fizetés az előző évinél. Noha a fizetések jócskán elmaradnak az országos átlagtól, kizárólag a reálszintű változásra koncentrálva, annak mértéke más körülmények között egy közepesen erős növekedésnek lennének tekinthetők.

Székely Sarolta
mfor.hu