Az egészségügyről az embernek általában az a tévhite, hogy ott mindenki nagy összegű hálapénzt kap, mivel sok embernek van gazdag orvos ismerőse. De a valóságban csak egy szűk körről beszélhetünk, amit igazol a növekvő számú külföldre vándorlás is.

 A KSH felmérését szakmailag nem vonhatjuk kétségbe. Ennek alapján, akkor a 8,1 milliárd Ft, amit az egészségügyi dolgozók hálapénzként kapnak:  körülbelül 100 000 egészségügyi dolgozóra vetítve átlagosan havi 6 750 Ft a hálapénz mértéke, ha a fekvőbeteg ellátó intézeteket vesszük alapul, ahol az egészségügyi dolgozók többsége dolgozik. Az orvosok ebből 4,1 milliárd forint összegben részesülnek, ez a kórházi orvosok  37 000 főjével elosztva, éves szinten 110 000, havi szinten 9 200 Forintot tesz ki. A nővérek, ápolók esetén az 508 millió Forint, az 56-57 000  Forint, amit sz ápolók anyagi helyzetét biztosan nem mozdítja meg az 1 főre jutó éves szinten 9 000 Ft., havi átlagban 750 Forint. Mindamellett sokan egy fillért sem kapnak, de aki kap annak sem javíthatja nagyon lényegesen az anyagi helyzetét.

Ezért a Független Egészségügyi Szakszervezet kiáll amellett, hogy nem hálapénzre van szükség, hanem olyan jelentős érzékelhető béremelésre, ami biztosítja a tisztességes megélhetést az egészségügyben dolgozók teljes köre számára. A hálapénz nem oldja meg a problémát, nem értünk egyet annak törvénybe iktatására, ahelyett,hogy érdemben javítanák az egészségügyben dolgozók helyzetét!

Független Egészségügyi Szakszervezet