Miután a kormány meghatározta az állami tulajdonban álló társaságoknál, többek közt a VOLÁNBUSZ Zrt-nél is a 2020. évi keresetfejlesztés lehetséges mértékét és a végrehajtás kritériumait (a munkáltatói „mozgásteret”), a mai napon 2020. március 5-én, a munkáltató a szakszervezetekkel (KKSZ-VKSZ, KDSZSZ) folytatta a korábban már megkezdett tárgyalását.

A VOLÁNBUSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette azt a maximális mértéket, amit a társaság bérfejlesztésre tud fordítani.

A társaság minden munkavállalója 6%-os alapbérfejlesztésben részesülne. Ezen túlmenően 2% differenciált keresetfejlesztésre lenne lehetőség, továbbá egy egyszeri 2%-os kifizetésre is sor kerülhetne, amit a társaság legkésőbb december hónapban számfejtene a munkavállalók számára. Tudni kell, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt. 2020. évi bértömege 81 milliárd forint, tehát a 2% 1 620 millió forint kifizetését jelenthetné egy összegben, ami figyelembe véve a 18 500 fős munkavállalói kört, akár 90 000 forintot is jelenthetne.

A bérfejlesztést április 1. napjától hajtanák végre, de az első negyedévre eső összeget a társaság ugyancsak egyösszegben kifizetné a munkavállalók számára.

A KDSZSZ a VOLÁNBUSZ Zrt. ajánlatát megismerve a napokban fogja kialakítani álláspontját, mivel a következő bértárgyalásra már 2020. március 9. napján sor kerül. A KDSZSZ előremutatónak tekinti az összességében 10%-os keresetfejlesztésre is lehetőséget adó mértéket és a gyors megállapodásban érdekelt.

Dobi István,

KDSZSZ elnök