Ismert, hogy az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók közül sokan készülnek nyugdíjba, kihasználva a 40 éves jogviszonyt követő kedvezményes nyugdíjazás lehetőségét. Azoknak, akik még nem döntötték el, hogy mikor tervezik abbahagyni a munkavégzést, érdemes elgondolkodni azon is, hogyan fogja érinteni a nyugdíjazás rövid és hosszú távon a megélhetési lehetőségeiket.

Ha valaki nyugdíj igénybevétele mellett vállal munkát, számolnia kell azzal, hogy ezzel már nem növelhető a nyugdíj, igaz járulékfizetésre sincs szükség.

Kiadványunkban összefoglaljuk a nyugdíjakkal, nyugdíj-megállapítással kapcsolatos jogszabályokat, bemutatjuk a nyugdíjakat befolyásoló tényezőket, a nyugdíjszámítás metodikáját, az egészségügyi ágazatban jellemző eltéréseket.

A nyugdíjak várható alakulásáról az eddigi munkaviszonyai, keresete alapján konkrétan is kérhet tájékoztatást a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától, de a következő leírások, a mellékletben található táblázatok, mintaszámítások alapján hozzávetőleges kalkulációt maga is végezhet. 

Tovább a teljes dokumentumhoz »