Demonstráció, annak eredménytelensége esetén pedig akár sztrájk is lehet a postánál, mivel az idei évre előirányzott hatszázalékos béremelés nem elegendő a munkaerőhiány kezelésére és a keresetek felzárkóztatására a Munkástanácsok Országos Szövetségéhez tartozó Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége szerint.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke kérdésünkre elmondta, többször jelezték már a kormánynak, hogy nem elegendő a 2019-re előirányzott, átlagosan négy-öt százalékos béremelés az állami vállalatoknál. A posta ráadásul önerőből hozzájárult a rendelkezésre álló kerethez, így átlagosan hatszázalékos bérrendezés valósulhat meg a cégnél. A szakszervezeti vezető szerint ugyanakkor elvárható lenne, hogy legalább a 2019-re és 2020-ra meghatározott nyolcszázalékos bérajánlásban foglalt emelést megkapják a dolgozók. A postánál tapasztalható munkaerőhiány emellett nagy terhet ró a jelenlegi dolgozóira is. A tavaszra bejelentett háromszáz fős elbocsátás az adminisztrációs területet érinti, a posta a képviseletekkel azt közölte, a felszabaduló bérköltségeket a többi dolgozó keresetrendezésére fordítja. Ennek részletei ugyanakkor nem ismertek.

Palkovics felháborítónak nevezte, hogy Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az állami vállalatok bérezési kérdéseit érintő többszöri szakszervezeti megkereséseket még csak válaszra sem méltatta. Hozzátette: habár tavaly létrehozták a versenyszféra mintájára a Közszolgáltató Vállalatok Konzultációs Fórumát a közszolgáltatóknál, ám azóta érdemi párbeszéd nem volt.

Korábban a Magyar Nemzet úgy értesült, az állami vállalatoknál, tehát a postánál, a közösségi közlekedési cégeknél, és a víziközmű szolgáltatóknál azt követően kezdődhetnek újabb bérrendezéssel kapcsolatos egyeztetések, ha lezárul a 2017-ben aláírt, három évre szóló egyezség. A megállapodás akkor tekinthető lezártnak, ha minden munkavállaló béréről pontos megegyezés születik a vállalatvezetés és a szakszervezetek között.

Ezt követően kezdeményezhető, hogy akár már a jövő évtől milyen keresetrendezésre lenne szükség ahhoz, hogy a közszolgáltató cégeknél ne okozzon nagyobb gondot az elvándorlás.

Forrás: Magyar Nemzet

Kép: http://azuzlet.hu/arat-emel-a-magyar-posta/