Felnőttképzési információs rendszert indított a Munkástanácsok, a JóKépzés.hu weblapon a jó színvonalú, iskolán kívüli felnőtt képzőhelyeket szerepeltetik – jelentette be Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a szakszervezet a munkaerő-piaci szolgáltatást azzal a szándékkal indította, hogy a munkavállalókat hozzásegítse a jó minőségű felnőttképzési lehetőség megismeréséhez, ami szükséges lehet a munka megtartásához, illetve az elhelyezkedéshez.

Az információs rendszer népszerűsítéséről Pesti Imre kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője és Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke együttműködési megállapodást kötött. Pesti Imre hangsúlyozta: azzal a szándékkal írták alá az együttműködést, hogy a munkában lévők megtarthassák állásukat, illetve a munkát keresők minél több információhoz jussanak az elhelyezkedésüket segítő képzési lehetőségekről.Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a foglalkoztatottság jelentősen javult, aránya elérte az 59,7 százalékot, közelíti az unió 64,5 százalékos átlagát, a foglalkoztatottak száma tartósan 4 millió feletti.  A fővárosban is bővült a foglalkoztattak száma, 2010-ben 731 ezren, 2013 végén pedig 764 ezren dolgoztak Budapesten. A bővülést a gazdasági növekedés eredményezte, és nem a közfoglalkoztatottak száma, ami Budapesten 5 ezer – jelentette ki Pesti Imre.A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy jelentős a kormányhivatal szerepe a továbbképzésben, illetve a munkát keresők irányításában. Budapest Főváros Kormányhivatal Munkaügyi Központja segítségével mintegy 240 ezren vettek részt felnőtt továbbképzésben, hogy megtartsák munkahelyüket, illetve munkát találjanak.Palkovics Imre kiemelte: fontosnak tartják, hogy az európai szinten meghirdetett élethosszig tartó tanulás folyamatában segítsék a munkát keresőket és a munkavállalókat.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke ismertette, hogy az információs rendszerben többi között OKJ-s képzések, nyelvi képzések, egyéb képzők által ajánlott programok szerepelnek, feltüntetik a felnőttképzéshez kapcsolódó támogatásokat is, a képzési kínálathoz online is lehet kapcsolódni.

Palkovics Imre elmondta, hogy a JóKépzés.hu témában a kormányhivatalokkal való együttműködést szeretnék az egész ország területére kiterjeszteni.

Forrás: MTI