Tömeges felmondásoktól tartanak a szakszervezeti érdekképviselők a magyarországi Tesco áruházakban az éjszakai műszak takarékossági okokból történő, váratlan megszüntetése miatt. A Tesco azt jelezte, megfelelő támogatást nyújtanak az érintetteknek.

Nem nyugszik bele az ágazati szakszervezet, hogy az éjszakai műszak négyezer munkavállalót érintő felszámolása tartós, több ezer forintos jövedelemveszteséget jelent a hazai Tesco áruházlánc összes dolgozója mintegy negyedének. Azért sem, mert az áruházi alkalmazottakat is meglepte a kiskereskedelmi forgalom folyamatos növekedése közben nemrégiben bejelentett intézkedés, amely az éjszakánként végzett munkafolyamatok beszüntetéséről szól. A bővülő vásárlótömeget nappal kiszolgáló érintettek attól tartanak, jelentős számban tizedeli meg az állományt a működés átszervezése az év végi bevásárlási időszak előtt.

A többek között árufeltöltőket, takarítókat, raktárosokat, illetve a biztonsági szolgálatot is érintő intézkedést több lépcsőben kívánja végrehajtani az áruházlánc úgy, hogy a karácsony előtt várható forgalomnövekedés idejére – újabb átmeneti átszervezéssel – visszaállítják az éjszakai árufeltöltést. A műszak megszüntetése azonban már október elején elkezdődik. Ez munkaügyi szakértők szerint azért aggályos, mert például túl kevés időt hagynak a nappal is megfeszített munkát folytató dolgozók átállására az új rendszerben, ráadásul októberben ünnep miatti hosszú hétvége is lesz, amikor valamennyi kiskereskedelmi egység eleve nagyobb forgalommal számol.

Az intézkedés hosszabb távon nagyon jelentős költségcsökkenést eredményez a műszakpótlékok és a létszám húsz százalékát kitevő vezetői állások részbeni megszűnése miatt – hívta fel a figyelmet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ).

Jelezték, bár a vállalat nem tervez leépítést, feltételezhető, hogy nem minden dolgozó vállalja majd a csökkentett fizetés mellett az eddig végzett munkát, különösen az átszervezéssel és jelentős bérveszteséggel érintett munkakörökben.

– Látható, hogy a dolgozók többsége az éjszakai munkát anyagi vagy életszervezési okokból vállalta, és a műszak megszűnésével kilép majd a vállalattól – jegyezte meg a Magyar Időknek Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. Ezért elfogadhatatlannak tartják az áruházlánc eddig felajánlott megoldásait. Kezdeményezik, hogy a jövedelemkompenzáció mellett általános bérfejlesztés is legyen a Tescónál, hogy megelőzzék a dolgozók elvándorlását, valamint a bérek miatti feszültségeket. Azok számára pedig, akik csak éjszakai munkavégzést tudnak vállalni, biztosítsák más áruházakba az átcsoportosítás lehetőségét – javasolja a KDFSZ.

Az előírásoknak megfelelő egyeztetések a szakszervezetekkel jelenleg is folyamatban vannak, azok részleteiről egyik fél sem adhat tájékoztatást. Erre vonatkozóan a szakszervezetek titoktartási megállapodást is aláírtak – közölte kérdésünkre a Tesco áruházlánc. A cég jelezte: az egyeztetések kifejezett célja, hogy az érintett munkatársaknak megfelelő támogatást nyújtsanak, és akinek lehet, további munkalehetőséget biztosítsanak a vállalaton belül.

forrás: magyarido.hu