Folytatódott a vita, a jövő héten várható döntés. A Munkástanácsok adatokkal érvelt, a munkáltatók azt hangoztatták, hogy 4-gyel kezdődő %-os emelést nem fognak elfogadni.
A Munkástanácsok Országos Szövetsége a bértárgyaláson a KSH-tól kért adatokkal érvelt a bérjavaslata mellett.
 Íme néhány adat:
  • 2007-2012 között a munkavállalók részesedése a bruttó nemzeti termékből 2%-kal csökkent, a munkáltatóké 0,5%-kal nőtt, a kormányé (lásd adóbevételek) emelkedett a legjobban, 1,5%-kal,
  • a háztartások egy főre jutó fogyasztása 2012-ben még csak a 2007-es szinten volt,
  • a ledolgozott munkaórára jutó termelékenység 2013 első félévében 4%-kal nőtt, és 2013. 2. félévében további emelkedés várható. Ez arra utal, hogy a munkavállalók  4,5-5,5 % körüli béremelési igénye teljesítmény oldalról is alátámasztott.
Továbbá elhangzott a Munkástanácsok részéről az az érvelés is, hogy a bérfelzárkóztatás a fogyasztás oldaláról is segítené a gazdasági növekedést, valamint, hogy fel kellene hagyni azzal a gyakorlattal, hogy az alacsony bérekkel tegyük csak versenyképessé az országot.  A munkáltatók nem vitatták az átlag számokat, az alacsony béreket,  de szerintük a minimálbérek tekintetében európai összevetésben nem állunk hátul a rangsorban és nem engedhető meg a tavalyi növekedési ütem folytatása.
Itt váltunk el, folytatás jövő csütörtökön…