eurofedop_logo

Február 10-én a Közszolgálatban Dolgozók Európai Szövetségének (EUROFEDOP) delegációja látogatott Budapestre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége két tagszervezetének szervezésében.

A Szövetség képviselői a magyar egészségügy és a büntetés-végrehajtás területéről szereztek átfogó képet és ismeretet. Ennek során a Munkástanácsok, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), valamint a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FBVSZOSZ) képviselőinek kíséretében látogatást tettek a Szent János Kórházban és a Budapesti Fegyház és Börtön épületegyüttesében.

feszlo

A látogatás során a számos európai országból jelen levő küldöttség megismerte a két vizsgált terület általános állapotát, kiemelt figyelemmel az érintett munkavállalói kör problémáira és a szektorban jelen levő szakszervezetek felvetéseire. A delegációt a szervezet főtitkára, Bert Van Caelenberg (Belgium) vezette, tagjai voltak John Clinton alelnök (Írország), Andy Darken (Egyesült Királyság) és Peter Maschat (Ausztria), a végrehajtó bizottság tagjai. Mindkét meglátogatott intézmény vezetői készséggel válaszoltak a küldöttség kérdéseire és segítették a szakmai eligazodást.

A bizottság Széles Gábor bv. ezredes, a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoka  prezentációja és az intézet bejárása során kapott ismereteket a magyarországi börtönügy jelenlegi helyzetéről, a személyi állomány munkájáról, a fogvatartottak részére kidolgozott programokról és a munkáltatás helyzetéről, a Szent János Kórházban pedig Dr. Kázmér Tibor főigazgató és Niczky Emőke ismeretette a hazai egészségügy és a meglátogatott intézmény helyzetét.

fbvs

A Munkástanácsok Országos Szövetsége kiemelt feladatának és küldetésének tartja, hogy az általa képviselt szervezeti és munkavállalói kör minél hatékonyabban kapcsolódjon be az európai és nemzetközi szakszervezeti, valamint munkaügyi hálózatba, mely fontos eszköz és lehetőség az érdekképviseleti munka fejlesztésében, a felmerülő általános és egyedi munkavállalói problémák megoldásában.

Az Eurofedop jelenleg 55 tagszervezettel rendelkezik. Fő célkitűzésük a közszolgálatban dolgozók képviselete az Európai Unióban.

Szabó Imre

eurofedop