Egyre nagyobbra nyílik az olló a vállalatvezetők és alkalmazottak bére között, derül ki az AFL-CIO által készített tanulmányból.

A vállalatvezetők fizetése mindig is magasabb volt, mint az alkalmazottaké, az olló azonban folyamatosan nyílik, jól látszik ez az Executive Paywatch projekt keretében megjelent statisztikákból. Míg 1983-ban az amerikai vállalatvezetők csupán 46-szor annyit kerestek, mint a dolgozók átlagosan, addig tavaly ez a szám már 331 volt, a cégvezérek a minimálbér 774-szeresét keresték meg tavaly. Az S&P 500 vállalatok vezetői tavaly átlagosan 11,7 millió dolláros (mostani árfolyamon közel 2,6 milliárd forint) kompenzációban részesültek.

Az elemzés kitér arra is, hogy mennyit kell dolgoznia a minimálbéren foglalkoztatottaknak, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint az ismert amerikai vállalatvezetők 1 óra alatt: 1372 órát kell dolgozniuk, mint a Walmart első emberének 1 óra alatt, vagy 528 órát akkor, ha annyit akarnak keresni, mint a Kellogg első embere óránként.

A számok az államonként nagy szórást mutatnak, Michiganben 455-ször, New Yorkban 405-ször annyit keresnek a cégvezérek, mint az alkalmazottaik.

 

A csatolt számítás az USA-ban készült. Vajon mit hozna ki nálunk?