Hatott a dolgozók milliárdos veszteséget okozó szeptemberi sztrájkja és a követelések következetes képviselete: tegnap megállapodott egymással a Tesco áruházlánc és a szakszervezetek.

A Tesco-Global Áruházak Zrt., a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) közös közleményben tudatta tegnap, hogy megállapodás született a hónapok óta tartó kollektív bérvitában. Az egyezség a munkavállalók érdekeit és a hosszú távú, fenntartható fejlődést egyaránt szem előtt tartja, és tartalmazza a bérnövekedéssel, valamint a munkaerővel és a toborzással kapcsolatos feladatokat – közölték.

Eszerint a multiáruházlánc visszamenőleg szeptember elsejétől bruttó 179 000 forintra emeli az alkalmazottai havi bérminimumát. Minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése a kafetériával legalább bruttó 191 000 forint lesz, ami kiegészülhet pótlékokkal és egyéb bérkiegészítéssel. Egy budapesti zöldségáru-feltöltő bére így jellemzően meghaladja majd a bruttó 220 ezer forintot.

A legnagyobb piaci szereplőnél az átlagtól elmaradó fizetések mellett a másik fontos probléma a munkaerő-elvándorlásból fakadó létszámhiány az üzletekben. Tegnap megállapodás született arról is, hogy mely területeken vesznek fel több száz munkatársat, illetve melyek azok a területek, ahol hatékonyabb munkaszervezéssel csökkenthető a munkavállalók terhelése. Ennek részleteiről azonban semmit nem árultak el sem a szakszervezetek, sem pedig a vállalat. Így azt egyelőre nem tudni, hogy a munkaerőhiánnyal erősen sújtott tescós boltokban hány fővel, milyen arányban emelkedik a létszám, illetve arról sem szólt a hivatalos tájékoztatás, hogy az új dolgozókat pontosan milyen munkakörökben tervezik felvenni. Úgy értesültünk, a munkáltató létszámbővítés mértéke megközelíti a sztrájkbizottság által követelt 15 százalékot, és a fejlesztést 2018 február végéig valósítják meg.

A társaság továbbra is hisz a párbeszédben, és bízik abban, hogy a szakszervezetek a munkavállalók képviseletében a jövőben is valódi partnerként működnek együtt a Tescóval – közölte Pártos Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a szakszervezetek az egyeztetésen megerősítették, hogy a sztrájktárgyalások a friss megállapodással lezárultak, a sztrájkbizottságok befejezték működésüket.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke lapunknak úgy fogalmazott: korrekt ajánlatot tett a cég, és a mostani béremelés eredményeként a kereskedelemben korábban nem tapasztalt mértékű béremelés valósult meg. Mint mondta, van értelme a széles körű munkavállalói összefogásnak.

Azzal a tudattal álltunk fel a tárgyalóasztaltól, hogy a konstruktív egyeztetésnek ebben a formában igenis van értelme. Hiszünk benne, hogy ugyanezt elmondhatjuk majd a jövő évre vonatkozó bértárgyalások lezárása után is – ezt Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezet vezetője nyilatkozta a megállapodás kapcsán.