Emlékeztető
a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnökségi üléséről

Ideje:   2016. július 6.

Helyszín:         Budapest  MOSZ székház

Napirendi pontok:

  1. Tájékoztató a 2016. július 5-ei Vegyes Bizottsági ülésről
    • a keresetfejlesztés tapasztalatai
    • forma- és munkaruha kérdés

előadó: Varga Tibor KMSZ elnök

  1. Palkovics Imre MOSZ-elnök tájékoztatatója
  2. Egyebek

Varga Tibor elnök beszámolt a Volán portfólióban működő Vegyes Bizottság 2016. július 5-ei ülésén elhangzottakról. Elmondta, hogy a munkavállalói oldalon valamennyi szakszervezet képviselője jelen volt, és általános véleményként fogalmazódott meg, hogy a 2016. évi keresetfejlesztés nagysága volt a realitás, a szűk mozgástér nem tette lehetővé a magasabb bérigény megvalósulását. Megjegyezte, hogy volt olyan szakszervezeti vezető, aki elégedetlenségének adott hangot a bérfejlesztés kapcsán és sürgette az Alágazati Kollektív Szerződés felmondását. A forma – és munkaruha juttatásról szóvá tette, hogy várhatóan decemberre rendeződnek a nyitott kérdések.
Horváth László megjegyezte, hogy a Vegyes Bizottsági üléseken legtöbbször semleges, nem érdemi témák kerülnek terítékre.

Sepsi László hozzáfűzte, hogy azért nincsenek lényegi témák, mert a munkáltatói oldal „keze” is gúzsba van kötve.

Varga Tibor informált arról is, hogy az Alágazati Kollektív Szerződés módosításaként szerepelt a gépkocsivezetők részére a rövidnadrág viselése engedélyezésének igénye a nyári szezonban. Az indítványt a munkáltatói oldal mellett a SZAKSZ sem támogatta.

Palkovics Imre MOSZ-elnök a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) történtekről adott tájékoztatást. Elmondta, hogy napirenden van az MT módosításának és a korkedvezmény újratárgyalásának kérdése. Beszámolt arról, hogy a munkavállalói oldal már megfogalmazta a 2017. évi bérfejlesztési igényét: 8 % minimális bér, 13 % garantált bérminimum.

Az Egyebek során Horváth László beszámolt az MVM Kontó Zrt vezetőivel 2016. július 22-én megtartott egyeztetésről. Elmondta, hogy a Szolgáltatató Központot a vezérigazgató és vezető munkatársai képviselték. Kiemelte, hogy a Közlekedési Központok humán és gazdasági területeinek kiszervezése folyamatban van, ám nagyon képlékeny a helyzet. A tárgyaláson a felek megegyeztek, hogy szeptemberben együttesen számba veszik a vitás kérdéseket.

Sepsi László bejelentette, hogy miután felmondta a munkaviszonyát az ÉMKK Zrt-nél, így KMSZ alelnöki tisztségéről is lemond. Sepsi László közölte, hogy munkahelyén annyira elfogyott körülötte a levegő és annyian cserbenhagyták, hogy nem volt más választása. Az elnökség a lemondást tudomásul vette és felkérte, hogy még 60 napig töltse be az alelnöki tisztségét. Sepsi László kijelentette, hogy ennek eleget tesz. Az elnökség sajnálattal fogadta Sepsi László körüli helyzetet és hangot adott abbéli véleményének, hogy pótlása nehéz lesz.

Varga Tibor bejelentette, hogy az Airport Munkástanácsát képviselő Fekete Kertész Gábor is lemondott alelnöki tisztségéről, ezért rendkívüli közgyűlés dönt a tisztségek betöltéséről.

Budapest, 2016. július 06.

                                                                                              Horváth László

                                                                                                   alelnök